10:00 AM

3 Tahun Yang Penuh Dengan Kenangan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Wah, lama betul tak menulis kat sini. Memang lama sungguh, setahun lebih jugak rasanya. Last post kt sini, tahun lepas.

Hari nie, genap 120 hari aku meninggalkan Bumi Saliliran. Ya, aku telah berpindah dari Saliliran. Aku berpindah pada Januari 2016 yang lepas. Kini aku mengajar di Selatan Tanah Air, Negeri Johor Darul Takzim. Aku ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Seri Melati dan isteriku juga ditempatkan di Johor dari Negeri Di Bawah Bayu sana. Isteri?? Yer, aku sudah berkahwin pada tahun lepas. Nanti lah buat entri pasal kahwin pulak. (kalau rajin)

Sepanjang tiga tahun (lebih jgk sebenarnya, tapi kira halal lah) di Saliliran, memang banyak pengalaman yg ditimba. Nak kata jadi hebat ketika di sana, tidaklah. Iyer lah, nak hebat macam mana, sekiranya infrastruktur dan kemudahan yg disediakan tidak setanding dengan sekolah di luar sana. Akan tetapi, bukanlah itu alasan utk aku tidak membuat yang terbaik untuk anak-anak di Saliliran. Ketika berada di Saliliran, banyak tunjuk ajar dan bimbingan diberikan oleh guru-guru di sana. Sebenarnya aku tak tau pon nak cerita apa. Sebab terlalu banyak kenangan yg indah semasa berada di Saliliran. Kenangan yg tak berapa indah pon ada jugak. Tapi biarlah simpan sendiri je. Yer dok?

Dari segi pengalaman mengajar, aku dpt mengenali rakan-rakan yg hebat sama ada dari sekolah aku sendiri mahupun guru-guru dari sekolah lain. Rakan-rakan yg sama posting dgn aku ke daerah Nabawan nie pon tak kurang hebatnya. Ramai yg semakin hebat dan perform di sekolah masing-masing. Syabas dan tahniah kawan-kawan. Kawan-kawan yg sama-sama posting ke Nabawan pon dah makin berkurang. Sorang demi seorang berpindah saban tahun dan tahun 2016 adalah giliran aku pula yg berpindah. Semasa dapat tahu yg aku akan berpindah, itu merupakan bitttersweet moment utk aku. Yer lah, SK Saliliran adalah tempat first posting. Dengan keadaan dan cabaran utk sampai ke Saliliran, masakan aku akan lupa semua detik-detik itu.

Di Saliliran sebenarnya aku lebih banyak belajar erti hidup dan bagaimana untuk meneruskan kelangsungan hidup. Kenapa macam tue? Sebabnya, kalau nak tahu kenalah rasai sendiri perjalanan dan kehidupan di Saliliran. Kalau cerita pon, susah sebenarnya orang nak percaya. Masih wujud ke tempat macam tue? Ada ke orang yg boleh hidup di sana? Itu antara persoalan-persoalan yg timbul tatkala aku bercerita pengalaman aku ketika di bumi Sabah, terutamanya di Saliliran. Tidak aku nafikan, kehidupan di Saliliran adalah sangat menyeronokkan walaupun tempatnya adalah sangat jauh untuk sampai ke sana. Di Saliliran, keseronokan perlu dicari. Buatlah apa-apa aktiviti yang dapat memberikan keseronokan kpd diri. Contoh aktiviti yang aku buat di Saliliran, pergi korek paip tersumbat (perjalanan pergi balik sejam setgh), mandi sungai, cari buah dengan budak-budak, joging petang-petang, beriadah dengan budak-budak, lepak tgk movie dengan budak-budak dan lain-lain. Memang macam-macamlah boleh buat kat sana sebenarnya.

Apa perasaan waktu dapat tahu akan berpindah ke Semenanjung?
Perasaan? Of course la ada rasa sedih. Mana tak nya, dah dekat 3 tahun lebih aku menabur bakti di Saliliran. Aku pon boleh dikatakan agak selesa berada di sana. Keadaan kampung yang aman, damai, tenang lagi nyaman membuatkan aku rasa sayang nak tinggalkan. Fikir budak-budaknya lagi, yang agak rapat dengan aku. Memang sedih la utk meninggalkan diorang. Dalam sedih, ada juga la rasa gembira sebab, dapat tinggal bersama dengan isteri tercinta dan juga jarak yg makin dekat dengan keluarga. 

Ada tak pengalaman misteri kat Saliliran? Alhamdulillah, sepanjang aku di Saliliran, tak pernah la lalui atau merasai kemisterian alam di Saliliran. Takat bunyi sikit-sikit tue, adalah. Terserempak dengan makhluk yg tak sepatutnya boleh nampak, tak pernah la. Syukur. Kawan-kawan lain pernah la merasainya.

Ok lah. Dah la kot. Cukup la kot entri kali nie. Apa yg aku nak cakap utk kali terakhir nie, aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua warga SK Saliliran, dari Guru Besar, guru-guru, AKS dan juga kakitangan pembersihan dan sekuriti sekolah. Terima kasih juga kepada warga Kampung Saliliran yg melayani aku dgn baik sepanjang aku berada di sana. Kepada anak-anak Saliliran pula, cikgu doakan kalian mendapat kejayaan yg cemerlang dan cikgu takkan lupakan kalian hingga akhir hayat cikgu.

Terima kasih semua.

Nie gambar first time sampai di Saliliran.

Tahun pertama, ajar tahun 2.

Nala punya tongkat ali.

Pose sikit, lepas penat tolak bot. :P

Tahun lepas, pengalaman angkut papan dari hutan.

Tahun 2014, pergi Kg. Kabu cari ikan. :)

Tahun lepas, lawatan bersama murid tahap 2 ke Tenom.

Sama-sama berpuasa pd tahun 2014, dpt lah duit raya. (mereka bukan Muslim)

Tahun 2014, jalan2 di KL.

Bersama kawan baru, Aiman (adik Qarl)

Jalan-jalan di Aquaria.

Farewell Party - mandi bedak


Farewell Party.

Kalau nak tengok gambar lagi kenangan berpindah atau semasa di Saliliran, boleh klik kat sini, sini, sini, sini, atau sini

p/s: Bila agaknya boleh sampai Saliliran lagi..







Read More ..
8:30 PM

Aku Seorang Pendidik

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.

Sedar tak sedar, sudah dua tahun aku bergelar warga pendidik. Begitu cepat masa berlalu. Daripada awalnya memikirkan tentang hendak berpindah sekolah dan akhirnya terasa begitu sayang pula pada sekolah. Ewah. Sepanjang dua tahun di SK Saliliran, memang banyak pengalaman yang ditimba sama ada terkait secara langsung dengan sekolah mahupun aktiviti di luar sekolah. Kalau nak baca entri pasal awal2 waktu ditempatkan di SK Saliliran nie, boleh baca kat sini. Manakala pada awal2 kehidupan di Saliliran pulak, boleh tengok kat sini. Tahun nie, tahun kedua aku kat Saliliran. Aku kira posting awal 2013 walaupun sebenarnya ditempatkan pada Oktober 2012, nak senang kira awal 2013 la. Lepas tue, ada sorang lagi posting Julai 2013 dari Penang jgk dan tahun nie ada lagi dua orang posting di SK Saliliran, dari Pahang dan Sabah. Jadi, total kami semua para guru ialah 10 orang. Jadi, macam biasalah, P&P berjalan macam biasa la. Tahun nie kami ada kira-kira 42 orang murid dari tahun 1 sampai tahun 6. Calon UPSR tahun nie ada 9 orang, 2 laki 7 perempuan.

Tahun nie aku telah diberikan tanggungjawab utk mengajar BI bg tahun 4,5 dan 6. Dan ada lagi beberapa subjek lain yg perlu aku ajar. Kalau kat sini, sorang cikgu mengajar satu subjek saja, memang amat-amat bertuah la. Tapi memang takkan dapat la. At least mesti 2 atau 3 subjek. Nak buat macam mana kan. Kekurangan guru. Malah, ada guru yang perlu mengajar subjek yang bukan option dia pon. Di maktab/universiti belajar lain, mai di sekolah kena mengajar subjek lain. Apa boleh buat, redha saja la. Alhamdulillah aku dpt ajar subjek ikut option (utk BI la) dan subjek lain yang kena ajar, totally out dgn option. Kih3. Terima saja seadanya. Nak banyak songeh, bukak sekolah sendiri. :P

Sepanjang dua tahun kat Saliliran, memang banyak la pengalaman suka dan duka, gelak nangis semua2 lah. Bulan 4 aritue, sorang cikgu dapat pindah ke Semenanjung. Ibrahim akhirnya dapat pindah balik ke Kedah setelah hampir 4 tahun berkhidmat di Saliliran. Dia nie senior kat maktab sama dgn aku jgk. Dan dia jgk adalah senior sekolah menengah dulu. Ikut merata aih. Haha. Lepas dia berpindah, maka tinggallah kami guru seramai 9 orang. Dan tiada lagi posting baru selepas tue. Kehidupan diteruskan seperti biasa. Pada cuti sekolah bulan September, aku ada bawak balik 2 org budak Saliliran ke Semenanjung. Saja la bawak depa jalan2 pi sana. Kawan yg sorang bawak balik sorang budak jgk. Bagi peluang kat depa utk melihat dunia luar yg lebih luas. Sebelum nie mungkin paling jauh depa pernah pergi adalah KK. At least merasa la depa naik kapal terbang. InsyaAllah kalau ada rezeki, tahun depan boleh bawak lagi pulang ke Semenanjung.

Tot tet tot tet, akhirnya tibalah di penghujung sesi persekolahan. Aku keluar awal dari sekolah sebab perlu menghadiri kursus selama satu bulan di KK. Nasib la UPSR semua dah settle. Jadi, tiada masalah sangat la. Beberapa hari lepas cuti, keputusan UPSR diumumkan. Alhamdulillah, ok la jugak result budak2 tahun 6 tue. Walaupun bukanlah 100% lulus, tapi at least better than last year.

Cabaran mengajar di pedalaman.

- Tahap penguasaan murid yang lemah. Sedangkan Bahasa Melayu pon sukar untuk mereka kuasai, apatah lagi Bahasa Inggeris kan. Teramat sangat mencabar la nak mengajar BI kat sini. Apa yg boleh dikatakan, "Sabarla banyak2"

- English bukan lagi bahasa kedua. Mungkin merupakan bahasa asing (foreign language) kepada mereka.

- Murid-murid kekurangan motivasi untuk belajar. Kebanyakan daripada mereka tidak nampak kepentingan pelajaran dalam hidup mereka.

Itu antara cabaran-cabaran yg dihadapi sepanjang berada di kawasan pedalaman nie. Sebenarnya banyak jgk lagi cabaran yg perlu ditempuh terutamanya daripada aspek kehidupan seharian. Bergantung kepada diri sendiri la nak handle macam mana. Kalau jenis yg senang menyesuaikan diri di mana-mana, insyaAllah boleh survive. 

Sekian saja buat masa sekarang. Tahun 2015 pon bakal menjelma tak lama lagi. Sesi persekolahan 2015 pon bakal bermula pada 5 Januari nanti. Apakah yg bakal dihadapi pada tahun hadapan? Sama-sama kita harungi nanti.


Seronok main pistol ayaq. Ada sampai yg tembak laptop cikgu. Memang cr nahas betul. Hahaa.

Hasil tangkapan. Orang punya la tapi.

Tak lama sebelum Ckg Brahim dpt pindah.

Aktiviti pengakap. Bakaq ubi kayu.

Aktiviti pengakap: Taklimat kesihatan

Demo bantuan kecemasan

Presentation berkaitan gajet.

Hari sukaneka sekolah

Kumpulan apa tah.

Siap sedia

Lari kutip gula-gula.

Perjalanan ke sukan zon tahun lepas.

Tahun lepas punya cerita.

Di SK Sibangali tahun lepas.

Pengalaman naik kapal terbang.

Main panah-panah

Di Petrosains.

Naik KLCC

Mandi kat pulau kat KK.


p/s: Few more days nak balik Sabah. Alahai, kejap betul cuti.












































Read More ..
9:00 PM

Catatan Perjalanan ke Medan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Aktiviti biasa semasa cuti sekolah, pergi bercuti la. Dah nama pon cuti kan, mesti la pergi bercuti. Takkan la cuti nak duduk rumah je kan. Melainkan ada apa2 nak diuruskan, memang patut la duduk di rumah saja. Sebagai contoh, lazimnya cuti2 nie kan banyak kenduri kahwin. Jadi, kalau nak urus majlis perkahwinan, takkan sibuk2 nak pergi bercuti pulak kan. Nanti lepas kenduri, pergi la bercuti. Honeymoon kata orang.

Alkisahnya, 9/12/2014 - 11/12/2014 aku telah berangkat ke Medan, atau dgn lebih tepat ke Kualanamu. Kualanamu nie terletaknya lapangan terbang antarabangsa yang baru. Mula beroperasi kira-kira setahun yang lalu. Trip nie pada asalnya dirancang oleh aku dan beberapa orang rakan. Oleh sebab perkara yang tidak dapat dielakkan, masing-masing tidak dapat ikut serta. Jadi, tinggallah aku dengan adik. Tiket memang dah beli awal-awal. Pergi-balik dalam RM116 sahaja. Destinasi Penang - Kualanamu. Hotel, kereta, makanan, semuanya dah tempah. Dan kosnya tak la mahal sangat. Still affordable la. Nak pulak semua memang dah included, memang berbaloi2. Nak tak nak, memang kena pergi jugak la. Last-last, aku ajak mama join sekali. Beli la tiket last minute. Nasib la tak mahal sangat.

9hb tue, pukul 5.00pg bertolak dari rumah ke Penang Airport. Sampai sana lebih kurang pukul 5.30pg mcm tue. Sampai2, terus pergi re-print boarding pass. Lepas tue, solat Subuh kat surau di bawah. Lepas solat, cepat2 naik ke departure gate. Imigresen check boarding pass dengan passport, dah lepas, aku pon jalan la menuju ke auto-gate. Elok nak masuk auto-gate, dia panggil balik. Adoii, drama apa pulak dah nie. Dah sampai kat dia, dia cakap kena ada cop apa tah kat boarding pass. Bergegas la pulak aku pergi ke kaunter AirAsia sana. Pagi-pagi buta dah joging dalam airport.Tot tet tot tet,settle semuanya. Dapat la masuk dan tunggu di ruang menunggu balai pelepasan.

Boarding ke dalam kapal lebih kurang pukul 7.00pg mcm tue. Kami menaiki pesawat AirAsia Indonesia dengan nombor penerbangan QZ109. Pesawat berlepas lebih kurang jam 7.30pg. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 40 minit. Dan kira2 jam 7.15pg kami tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu. Aik? Kenapa lagi awal? Kat Indonesia masa lewat sejam dr Malaysia. Airport Kualanamu nie agak cantik dan lebih luas drpd Airport Penang. Airport nie baru lebih kurang setahun beroperasi.

Keluar daripada balai ketibaan, bapak supir siap sedia menunggu kami. Beliau memegang kertas yang tertulis, "Encik Izwan dan Family". Wahh, first time dijemput kat airport macam nie. Hehe. Tour guide kami selama 3h2m kat sini bernama Safrul. Disuruhnya panggil Pak Saprul aja. Akibat kelaparan, kami mintak Pak Saprul bawak pergi breakfast. Beliau bawak kami makan di sebuah kedai nie (apa nama tah, lupa). Restoran tue famous dengan ayam penyet. Akan tetapi, pagi2 nie belum ada. Jadi kami order sajalah apa yang ada utk lapik perut. Sebab perjalanan masih jauh. Kami akan bergerak terus ke Parapat, utk bermalam di Danau Toba.

Selesai makan, kami dibawa oleh Pak Saprul dengan kereta Kijangnya menuju ke Parapat. Kijang tue kereta Innova kalau kat sini. Dalam perjalanan, sekitar jam 11.30pg, kami tiba Siantar. Ada kedai nama dia Paten Shop. Kat sini terkenal dgn produk 'Kacang Tumbuk'. Ada macam-macam jenis dan macam-macam nama. Harga sekotak IDR 25,000. Beli 10 kotak percuma 1. Settle semua, sambung perjalanan ke Parapat. Sepatutnya makan tgh hari di sini, tapi kami teruskan perjalanan dan membuat keputusan utk lunch di Parapat saja. Lebih kurang jam 1.30ptg, kami tiba di Parapat, dan terus pergi makan.

Selesai makan, kami check in hotel. Kami bermalam di Danau Toba International Cottage. Dah check in, rehat2 kejap kat bilik. Lebih kurang jam 3.00ptg, kami bergerak ke jeti utk pergi ke Pulau Samosir. Malangnya nasib kami sebab bot baru saja jalan dan kami kena tunggu lebih kurang satu jam utk perjalanan seterusnya. Melepet la atas bot/feri tue. Sejam kemudian, feri pon jalan. Ada 3 orang budak dari suku kaum Batak datang menyanyi atas feri. Best jgk la lagu dia. Lepas abes nyanyi, bagi la sikit duit kopi utk budak2 tue. Perjalanan dari jeti ke Kampung Tomok (kampung pilihan) mengambil masa lebih kurang 40 minit. Kami pergi satu tempat saja sebab kekangan masa. Ada lagi beberapa kampung lain yg dpt dilawati di Pulau Samosir tue. Tambang kata Pak Saprul IDR 10,000 sorang. Kami dah tak bayar apa2 sbb semua include dlm pakej.

Di Kampung Tomok, kami melawat istana lama yang dikatakan sudah berusia 400 tahun yg mana dibina tanpa menggunakan paku. (Macam Istana Seri Menanti). Sepanjang perjalanan dari jeti ke istana tue, akan melalui banyak kedai yg jual macam2 barang. Apa-apa pun, berhati-hatilah ketika singgah atau bercadang utk membeli kat sini. Sebab diorang tahu kita nie tourist, kena katok kaw2. Pandai2 la buat tawar menawar. (Sebab aku sendiri dah kena..Hahahaa) Settle semua, pulang ke tempat penginapan. Malam lepas maghrib, Pak Saprul bawak pergi dinner. Memang mantaplah dinner kat satu kedai nie. Masakannya memang enak. (Atau mungkin sebab kami kelaparan?) Then, habis malam yang pertama.

The next day, bangun pagi, urus diri semua. Kami sarapan kat cafe yang lokasinya berdekatan dgn bilik. Boleh tahan la breakfast yg disediakan. Lepas tue, check out sebab perjalanan akan diteruskan bagi menuju ke Medan. Kami bertolak dari sini kira-kira jam 8.30pg. Dalam perjalanan menuju ke Medan, kami akan berhenti di beberapa buah tempat utk melihat2 kawasan tersebut. First pit stop, kami berhenti di Simarjarunjung Hill. Tempat nie macam ala2 Cameron Highland la kat sini. Sejuk tempatnya. Di restorannya juga ada menyediakan pelbagai jenis minuman dan antara yg famous kat sini ialah Teh Halia. Tapi kami tak minum pon, ambik2 gambar dan teruskan perjalanan. Second pit stop ialah Si Piso Piso Waterfall. Subhanallah memang cantik air terjun nie. Dan air terjun tue 'terjun' ke Tasik Toba (Lake Toba) yg mana di situ merupakan penghujung/pengakhiran bagi tasik tue. Kalau nak view yg cantik, memang kena jalan turun bawah la. Azab sikit la, tapi berbaloi la. Seterusnya, kami singgah di Berastagi. Kat sini kami dibawa ke Fruit Market. Beli la buah2 sikit. Ada beli Pisang Kaki. Memang manis buahnya dan agak berbeza dgn yg ada di pasaran tempatan kt sini. Kemudian, kami dibawa makan tengahari di Hotel Green Garden, Berastagi. Macam biasa, makanan enak banget.

Lepas lunch, perjalanan diteruskan menuju ke Medan. Perjalanan ke Medan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Dan jalannya, errrkk~ Macam ular kena palu. Kalau sapa2 yg tak tahan dan selalu pening2 kalau travel, better makan ubat siap2 dan tidur saja dalam kereta. Lebih kurang jam 2.00ptg, kami tiba di bandar Medan. Agak sesak bandarnya. Penuh dengan kereta dan motosikal. Kereta, motosikal suka sangat main hon. Hahaa. Seterusnya kami melawat Istana Maimon. Ambik2 gambar sikit. Settle. Lepas tue, check in hotel. Di bandar Medan nie, kami tinggal di Hotel Grand Kanaya. Boleh tahan la biliknya. Selesa. Masa yang ada dipenuhi dgn aktivitas 'berehat'. Hihii. Dlm pukul 5.00ptg, aku turun dgn adik pergi ke Indomaret dpn hotel. Indomaret nie mcm 7-E la lebih kurang. Kitorg beli megi cup dgn air sebab dinner lambat lagi, pukul 7.00mlm nun.

Lepas maghrib, turun ke lobi hotel dan Pak Saprul sedia menunggu kami. Kami dibawa ke Restoran Lubuk Idai utk makan malam. Menu famous kedai nie, Ikan Bakar dan Ayam Bakar. As usual, marvelous. Kami ada order jus buah jgk. Aku order Jus Durian Belanda. Sedap weh. Harga segelas IDR 15,000. Siap makan, tersandar masing2. Teramat sangat kenyang. Hahaa. Lepas makan, pulang ke hotel. Tidur.

11/12/2014 - Hari nie hari kami pulang. Sebelum gerak, breakfast dulu kt hotel. Siap makan, check out dari hotel dlm jam 9.00pg. Pagi nie kami dibawa ke Pasar Ikan. Nama je pasar ikan tapi takde jual ikan pon kat situ. Pasar Ikan nie banyak kedai yg jual kain2 ela nie. Haa, kalau mak2 tue mesti suka. Dapat borong kain banyak2 kat sini. Harganya boleh tahan la. Nak kata murah tak, nak kata mahal tak. Dan ada jgk yg murah dan kualitas nya agak baik. Pandai2 la pilih. Dalam jam 10.00pg, kami bergerak ke Airport Kualanamu. Perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam setgh. Kena gerak awal sebab takut jalan jem ka apa ka. Haa, payah pulak kan. Tertinggal kapal kalu, lagi haru. Flight ada sedikit delay dan kami berlepas dari Kualanamu kira2 jam 3.00ptg dan tiba di Penang dekat2 jam 5.00ptg.

Tamatlah sudah percutian kami di Medan. All in all, memang best lah. InsyaAllah kalau ada rezeki, boleh pergi lagi nanti.

Tips & tricks
- Kalau anda kaki online, better beli simkad di sana. Beli simPATI (Telkomsel). Coverage memang mantop. Harga pon bukanla mahal sangat. Simkad harga IDR 40,000. Dapat kuota internet 1gb. Lepas tue tambah topup sikit IDR 20,000. Jadi la IDR 60,000. Dapat extra lg 500mb menjadikan total 1.5gb. Tak habis pakai pon kalau duduk 3/4 hari.

- Kalau jenis pening2 lalat travel dengan kereta, bawak ubat, makan siap2.

- Kalau nak membeli barang di Pulau Samosir, hati2 lah yer. Bargain betul2. Kalau boleh, tanya dulu siap2 kat tour guide (kalau ada) berapa harga sesuatu barang tue selalunya.

- Tukar duit siap2 sebelum ke sana. Kalau kat sana, rate tak berapa nak mengancam.

- Kalau rasa-rasa nak membeli belah byk brg, better beli la siap2 luggage utk flight. Kalau tak, tak pasal2 nnt melayang IDR 315,000 / RM105 utk 20kg luggage.

- Beli/bawak travel port plug ke sana. Tempat plug kat sana lain dr kt M'sia. Kalau tak bwk, boleh beli kat kedai letrik yg ada kat sana. Harga dalam IDR 75,000. Nak yg murah lg pon ada.

Tue je la kot buat masa sekarang, kalau ada nak tambah, boleh tambah.

Berikut dikongsikan itinerary yang telah disediakan pihak travel agency. (Fantasy Holiday)

 9/12/2014 (Arrival - Medan - Parapat - Danau Toba - Samosir Island)
7.30pg - Tiba di Kualanamu International Airport
8.00pg - Bertolak ke Parapat via Tebing Tinggi (192km)
12.00tgh - Makan tgh hari di Garuda Siantar Restaurant (tp kami makan di Parapat)
1.00ptg - Berhenti di Paten Shop utk mencuba souvenir Sumatera Utara "Kacang Tumbuk"
3.00ptg - Bertolak ke Pulau Samosir by ferry (Melawat Kg. Tomok)
5.30ptg - Check in di Danau Toba Int. Cottage, Parapat
7.00mlm - Makan malam di restoran

10/12/2014 (Parapat - Berastagi - Medan)
7.00pg - Sarapan di hotel
8.00pg - Bertolak ke Berastagi via Simarjarunjung
9.30pg - Melawat Simarjarunjung Hill (Teh Halia)
11.00pg - Melawat Air Terjun Sipiso Piso
12.00tgh - Makan tgh hari di Restaurant Green Garden Hotel
1.00ptg - Melawat Fruit Market Berastagi
2.00ptg - Bertolak ke Medan via Sibolangit
4.00ptg - Melawat Istana Maimoon & Masjid Al-Mashun
5.00ptg - Check in Hotel Grand Kanaya, Medan
7.00mlm - Makan malam di Restoran Lubuk Idai

11/12/2014 (Medan City Tour - Departure)
7.00pg - Sarapan di hotel
9.00pg - Shopping tour gudang batik shop, Wadimor & wajir fashion outlet dan Batik Exclusive Danar Hadi.
10.00pg - Shopping tour at Sun Plaza and Lunch by own cost until transfer to departure.


Ini beberapa keping gambar dpt dikongsikan sepanjang berada kat sana.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu

Es Bandung.

Mee apa tah nama dia..sng kira..mee goreng la.





Salah satu rumah yg ada di Kg. Tomok

Mama di Sipiso Piso Waterfall

Terung goreng tepung..disiram kuah pedas2 manis. So nyummeh.

Dinner di Restoran Lubuk Idai.

Masjid Al Mashun

Nasik lemak di airport Kualanamu

Makan kat atas flight.

Tempat menginap di Danau Toba.


Untuk lebih gambar, klik di sini.

p/s: Hope to come back to Medan soon. InsyaAllah.



















Read More ..
9:00 PM

Catatan Perjalanan Menawan Puncak Kinabalu!

Assalamualaikum..Salam Sejahtera.
Wah, lamanya tak update blog. Rasa macam dah bertahun-tahun tak menulis kat blog picisan nie. Last entri pasal apa yer? Pegi tgk la sendiri.. Hehee.

Entri kali nie, aku ingin titipkan pengalaman yg tak seberapa aku dan dua org rakan aku dalam menyusuri liku-liku kehidupan. Ewah.

22hb November 2014 merupakan tarikh bermulanya cuti persekolahan di Malaysia, kecuali Kedah, Kelantan, Terengganu, dan Johor yg mana diorg start cuti pada 21hb. Aku dan dua org rakan aku, Rusydi a.k.a. Nuga dan Azwan a.k.a. Atho telah menyertai ekspedisi menawan Gunung Kinabalu. Actually, trip nie sudah diplan sejak awal tahun lagi. Aku lah yg menguruskan semua-semuanya. Pendek kata, urus sendiri la. Bukan under mana2 agen. Sebab tue boleh kata harganya agak murah. Tapi, boleh dapat lagi murah kalau lagi ramai yg join. Tot tet tot tet, sampailah masa utk misi ini.

Kami bertolak ke Kinabalu Park (KP) pada 22hb 11 dengan menaiki kereta Jang (terima kasih bagi pinjam). Kami bertolak dari KK kira-kira jam 1.00 ptg. Hujan mulai turun dari Tuaran hingga dah nak sampai di KP. Kami tiba di KP lebih kurang jam 3.30 ptg. Aku pon terus pergi ke kaunter pendaftaran dan mendaftar utk ketiga-tiga orang kami. Lepas tue kena uruskan tag nama, guide dan insurans kat pejabat di belakang pejabat perndaftaran tadi. Selesai semua, kami kemas2 barang dan bersiap sedia utk ke Mesilau Nature Resort (MNS). Kami kena pegi sana sebab pendakian kami bermula dari pintu Mesilau. Untuk kebiasaannya, ada dua gate untuk mendaki Gunung Kinabalu nie. Gate Timpohon dan Gate Mesilau. Jadi, kami menaiki van yg disediakan pihak Sutera Sanctuary Lodge (SSL) menuju ke MNS sana. Kereta kami park di Kinabalu Park dan insyaAllah selamat sebab keadaan yg sentiasa ada orang dan recommended oleh pihak SSL sendiri.

Perjalanan dari KP ke MNS memakan masa lebih kurang 25 minit. Kami sampai di sana lebih kurang pukul 5.45ptg. Dah nak dekat maghrib dah. Check in semua dan berjalanlah kami menuju ke tempat tidur kami. Boleh tahan la jgk nak jalan ke dorm tue pon. Brader receptionist tue ckp, memang depa selalu bgtau yg tue adalah sebahagian drpd warming up. Lebih kurang sepuluh minit berjalan, kami sampai di Bishop Head 1. Tue la dorm kami. Dalam tue ada banyak bilik. Kira macam satu rumah homestay yg besar la. Satu bilik kami tue ada dua katil double-decker. Sampai2, letak barang, rehat2, mandi, solat. Dalam pukul 6.30ptg, kami turun dinner. Lepas dinner, kami naik ke bilik dan mengemas segala barang dan peralatan yg nak dibawa esok. Tidur.

23/11/2014
Awal jgk kami bangun. Mandi. Solat. Bersiap. Lepas tue, breakfast dulu. Ambik tenaga untuk mula mendaki. Time breakfast, jumpa geng2 dari Taiwan. Diorang memang peramah. Tapi group diorang tak sampai ke Laban Rata. Memang padan la, group tue terdiri daripada budak dari umur 6 tahun sampailah aunty yg berumur 68 tahun. Memang tak daya la kot. Ikut Mesilau pulak lagi tue. Kami dah nervous. Hahahaa. Lepas breakfast, kami checkout dan hantar lebihan bagasi utk dibawa ke KP. Kemudian, kami mendaftar di pejabat yg berkenaan dan telah diberikan seorang guide utk bawa kami ke atas. Guide kami nama Anwot. Muda lagi orangnya, umur baru 20 tahun. Lepas briefing, kami pon memulakan perjalanan melalui Pintu Mesilau. Kami mulakan perjalanan pada jam 8.30pg. Kami group yg pertama mula pada pagi nie. 

Langkah demi langkah disusun. Perlahan-lahan kami menapak. Sesekali kami berhenti untuk bergambar demi menyimpan memori indah ini. Menang penat la jgk dalam perjalanan menuju ke Laban Rata nie. Track Mesilau nie pon boleh tahan la. Kebanyakan orang mmg ckp track nie susah. Tapi bagi aku, bukan la susah sangat pon. Cuma track nie lebih panjang dari track Timpohon. Lebih 2km drpd Timpohon. Lepas lebih kurang 3 jam berjalan, kami tiba di pit stop 'Lompoyou' utk berhenti lunch. Kami diberikan packed lunch oleh pihak SSL. Packed lunch tue ada sandwich dan epal. Air ada jgk tp kami x ambil sbb dah bawak sebotol air. Actually, sepanjang perjalanan ada lagi pondok2 utk berehat menghilangkan lelah. Jangan risau.

Lebih kurang 10 minit rehat dan makan, kami meneruskan perjalanan. Tak boleh rehat lama2 sebab nanti boleh cramp kaki atau jadi 'malas berjalan'. Menapak la kami menuju ke Laban Rata dengan penuh gigih dan istiqamah. Actually waktu nie, tinggal aku dgn Nuga je jalan sama2. Atho dah tertinggal kat belakang sebab ada satu waktu tue, peha dia cramp sekejap. Jadi, dia berjalan sambil ditemani guide. Pace kami bukan la laju sgt. Cuma, kami maintain speed tue. Slow and steady orang kata. Bukannya kalut2 jalan laju, lepas tue pancit, tak larat nak jalan dah. Lebih kurang jam 1.30ptg, akhirnya aku dgn Nuga sampai di Laban Rata. Alhamdulillah. Cuaca kat sini memang sejuk. Walaupun waktu tue tgh hari rembang, tp penuh dgn kabus. Sejuk~

Aku pon pegi la check in di Laban Rata. Kami bernasib baik kerana management SSL dgn baik hatinya menukar bilik penginapan kami. Kalau ikutkan, kami kena tinggal di Panar Laban Hut, lebih kurang 200m lagi kena jalan di atas sana. Kalau duduk sana, susah sikit la nak makan sebab tempat makan disediakan di Laban Rata Resthouse. Dapat dorm upstairs dan senang nak turun makan. Lebih kurang sejam kemudian, Atho pon tiba di Laban Rata. Syukur. Naik di bilik, rehat2 dan urus diri. Pukul 4.30ptg, kami turun dinner. Kena makan awal, sbb satgi takut makanan habis. Hehee. Lepas mkn, tunggu maghrib isya'. Lepas tue pakat2 tidur. Konon je la tidur. Memang betul orang cakap tak boleh tidur pon sebenarnya. Aku sendiri yg betul2 dapat tidur, pukul 12.00 tgh mlm.

24/11/2014
Teet! Teeeettttt!! Ttteeettttt!!! Alarm berbunyi mengejutkan kami. Jam menunjukkan pukul 1.00pg. Kami bangun, siap2, gosok gigi semua. Mandi? No no no..Sejuk weh. Dah la takde hot shower. Cuci muka saja lah. Dah siap semua, turun bawah utk supper. Memang kena makan jgk walaupun sikit supaya ada tenaga nak mendaki. Dalam pukul 2.15pg, kami berkumpul kat luat resthouse. Anwot, guide kitorg dah tunggu. Dia briefing dulu sikit2 dan kami memulakan perjalanan dalam jam 2.30pg.

Macam biasa, kami berjalan dgn pace yg sama. Slow and steady. Sampai di Gunting Lagadan Hut, aku dgn Nuga perasan yg Atho takde kat belakang. Tiba-tiba Anwot meluru laju ke arah kami. Dia bgtau, Atho tak dapat meneruskan perjalanan atas sebab masalah kesihatan. Jadi, tinggallah kami berdua berjalan menuju ke puncak. Mula-mula sejuk la jgk. Pakai sarung tangan, tutup muka bagai. Lepas tue, londeh habis. Panas, berpeluh. Kiri kanan memang gelap la. Hanya ditemani lampu di kepala saja. Ada part kena naik tangga, nie waktu awal2 la. Lepas tue, sampai part yg berjalan di permukaan batu, kena berpandukan pada tali. 

Kami tiba di Sayat-sayat (last checkpoint) lebih kurang pukul 3.45pg. Dari Sayat-sayat menuju ke Low Peak ada lebih kurang tak sampai 2km. Dalam perjalanan menuju ke puncak, angin boleh tahan la kuat. Waktu nie memang dah pakai sarung tangan. Pipi dan muka dah mula kebas. Sarung muka tak pakai sebab kami beli jenis full face dan kalau pakai akan menyukarkan kami untuk bernafas. Pelan-pelan kami berjalan. Habis slow dah kami jalan. Agak2 penat. kami berhenti rehat. Kemudian sambung lagi. Lebih kurang 700m nak sampai ke puncak, jam baru pukul 4.30pg. Anwot ckp kami laju. Aik? Dah habis slow dah pace kami tue. Kalau sampai awal kat atas, tak best jgk. Sebab nnt tak dpt tgk sunrise dan bukan boleh lepak lama2 kat atas tue. Jadi, kami mengambil keputusan utk berjalan dengan lebih perlahan. Kalau boleh nak berjalan setapak seminit. Lebih kurang pukul 5.10pg, kami sampai di Low Peak. Alhamdulillah...Yeaaayyyyy..berjaya jugak sampai. Memang tak sangka boleh sampai ke puncak nie. Ini memang 'kerja gila'.

Lepas bergambar di papan tanda Low Peak tue, kami turun bawah sikit utk tunggu tengok sunrise. Waktu tue dah mula nampak sikit2 warna oren di ufuk timur. Sejuk tak tau nak habaq la waktu tue. Tambah pulak nak ambik gambar kena bukak sarung tangan. Aduh..mencucuk2 sejuk dia. Tapi dengan selamba si Anwot bgtau, 'Ini biasa nie. Belum betul sejuk bah'. Dia tak pakai sarung tangan pon. Erkk! Ini biasa? Tak boleh bayang kalau yang betul2 sejuk macam mana. Dah siap2 ambik gambar, kami pon turun. On the way nak turun, masih ramai yg masih mendaki menuju ke Low Peak. Ada la jgk kami berhenti di beberapa spot untuk bergambar. Turun takde masalah sangat. Yer la, sebab turun je kan. Laju je turun. Tapi, perit sikit la lutut sebab dok tahan2 masa turun tue. Kami sampai di Laban Rata lebih kurang pukul 7.30pg. Ngam2 masa breakfast. Apa lagi, makan terus. 

Dalam pukul 9.00pg, kami memulakan perjalanan turun dari Laban Rata menuju ke KP. Macam biasa lah. Pelan-pelan jak kami jalan. Nda perlu laju-laju bah. Kali nie kami turun akan pergi ke Timpohon Gate. Dia punya laluan, masyaAllah. Banyak sungguh tangga. Adoii.. Tak sanggup rasanya. Macam lagi best kalau ikut Mesilau Gate jgk. Dalam pukul 12.30 tgh hari, kami sampai di Kinabalu Park. Alhamdulillah. Selamat semuanya. Sampai saja di sana, kami pon pegi ambil bagasi semlm dan tuntut sijil di pejabat yg berkenaan. Farewell, peluk2 cium guide semua, kami pon bersurai. Eh, belum. Letak barang di kereta dan kami pegi lunch di Balsam Restaurant. Lepas makan, kami chow.

Actually, lepas tue kami check in di Rocky Mountain Lodge. Bermalam di sana satu malam. Pada petang hari yg sama, pegi Desa Dairy Farm, tgk lembu, beli susu, beli aiskrim, tangkap gambar. Keesokan harinya, kami pegi Hotspring Poring, Ranau. Mandi-manda. Relax kan muscle. Nyaman. Then, barulah kami teruskan perjalanan ke KK. 

Pada 26hb 11, terbanglah kami pulang ke Semenanjung. Maka, tamatlah sudah ekspedisi kami. Sekian.

p/s: pada trip kali nie, kami dpt la beberapa orang kawan baru. Antaranya Shuib dan Ishak. Boleh tahan laju dua brader nie. Diorg nie cikgu jgk dan kebetulan berjiran daerah dgn kami, Keningau. Memang boleh lepak2 lagi la lepas nie.

Akhir kata, kat sini nak share lah serba sedikit tips yg berkaitan dgn ekspedisi nie.

  • Sebelum mendaki Gunung Kinabalu, pastikan ada buat sedikit sesi latihan. Untuk fitness sikit. Buat strength training sikit, especially utk bahagian kaki la. It helps. A lot.
  • Pastikan beli peralatan yg mencukupi utk mendaki nanti: windbreaker, glove (water proof), Head lamp, tights/compression pants, sports shoes / 'adidas kampung'.
  • 'Snow cap' pon ok jgk kalau ada. Tak payah nak beli sarung muka full face sangat. Buat susah diri je nnt. :P
  • Penggunaan 'knee guard' adalah amat digalakkan bagi sesiapa yg lututnya bermasalah. Kalau takde masalah tapi nak pakai pon takpe. Untuk sokongan orang kata.
  • Tongkat. Ya, amat membantu. Boleh beli atau sewa. Kalau nak beli, boleh beli di kedai-kedai biasa. Kalau beli di Mesilau contohnya, harga memang terbaik la.. :)
  • Power bar, power gel. Nak beli tak salah. Boleh jgk beli coklat2 biasa macam kitkat, cloud 9, snickers. Apa2 lah, asalkan yg manis2 utk boost energy. 
  • Air sangat penting sebenanrnya. Kalau larat, bawak la yg botol besar tue. Minum banyak sikit air. Dan air boleh re-fill di sesetengah checkpoint.
  • Pace ketika berjalan, pastikan tak terlalu laju dan tak terlalu perlahan. Slow and steady je. Unless, you are an athletic person, boleh la nak berlari pon. :)
  • Kalau berhenti rehat, jangan lama2. Nanti boleh cramp / 'malas jalan'. 10 minit la paling lama. Tue pon lama sebenarnya. Berhenti sekadar utk melepaskan lelah.
  • Dalam 100m-70m menuju ke Laban Rata, lapisan oksigen makin nipis dan tekanan udara tidak seimbang. Anda berkemungkinan mengalami kekejangan otot di bahagian kaki. Jangan panik. Kalau rasa2 nak cramp, berhenti seketika dan stretch2 sikit otot kaki tue, dan teruskan perjalanan hingga ke atas. Ini normal. (oksigen tak sampai ke bhgn otot)
  • Set dalam minda, 'Aku nak sampai ke puncak'
  • Jangan cakap besar.
  • Glove kalau boleh cari yg tebal sikit. Takut tak tahan sejuk.
  • Kalau anda ada masalah lutut, better ikut Trail Mesilau. Jauh tue mmg la jauh, tapi takde la sepanjang jalan penuh dgn tangga. Adehh. Btw, view di Mesilau Trail lagi cantik dari Timpohon.
  • Kalau anda nak nikmati perjalanan dari bawah ke atas sana, better upah porter. Berbaloi2. At least kurang la bebanan utk anda bawak. Boleh jalan berlenggang. Upah porter (semasa entri ini ditulis) RM12/kg.
  • Ubat-ubatan jgn lupa bwk. Just in case. Ubat urat ka. Ubat demam/selsema ka.
  • Kalau rasa2 nak mkn megi ke, bawak la siap2 dr bwh. Sampai atas, masak je. Air panas disediakan.
  • Jangan terkejut dgn harga brg2 kat Laban Rata. Brg jadi mahal sbb termasuk kos upah org angkat ke atas. 
  • Kalau berjalan selisih dgn pendaki lain, bagi la semangat/motivasi. =)
  • Sentiasa ikut cakap guide. Tak kira la guide tue muda drpd korang ke. Ikut je ckp dia. Kalau dia kata ikut tali, ikut la. Jangan memandai nak buat ikut kepala sendiri..jangan sampai...ok takdak apa.
  • Itu saja kot buat masa sekarang. Kalau ada pertanyaan/penambahan, hubungi sy yer. :)

Nie ada la sikit gambar2 yg sempat dirakam utk diabadikan sampai bila-bila. 


Lepas check in, before naik ke dorm.

Ini antara bekalan yg kami bawak

Pakaian dan peralatan yg dibawa



Pagi-pagi nak gerak pegi breakfast

Pose dulu sebelum mula.

Guide kami, Anwot tgh briefing.

Perjalanan bermula di sini. Bismillah.

Salah satu view yg cantik. Subhanallah.

Ada air terjun.

Air dari 'kayangan'. Tak la mahal sangat. RM21.00 je utk 2 tin nie.

Yeahh!! Berjaya.

Trail Map.

Beratur ambil makanan.

Jam 2.30pg memulakan perjalanan mendaki ke puncak.

Alhamdulillah 5.10pg tiba di Low Peak

Jam 12.20tgh hari tiba di Timpohon Gate.

Bergambar dengan Anwot, guide kami, sebelum berpisah.

Kalau nak tgk lagi gambar, boleh klik kat sini.
*Seandainya terdapat peluang dan diberikan keizinan-Nya, aku akan datang lagi suatu hari nanti, InsyaAllah.













Read More ..