8:44 PM

Aktiviti Masa Cuti

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Tajuk diberi.."Aktiviti Masa Cuti"
Cuti pon dah nak habis dah nie..
Baru nak buat entri berkenaan cuti..
Almaklum laa..
sibuk la katakan...
hehehe...
Macam2 benda jugak la buat masa cuti nie..
mostly, doing house chores la...

Then, waktu cuti jgk..
aku menjadi penyampai maklumat kpd rakan2..
yg mana termampu aku tolong..
aku cuba la utk tolong..
Kalau di luar kemampuan, mintak mahap la banyak2 yer...
Antara yg dinantikan waktu cuti nie ialah...
RESULT EXAM dan juga ELAUN...
Dua benda nie sangat ditunggu2 oleh semua kawan aku...termasuk lah aku sendiri..
Pasal elaun tue..
Tak dpt tidak..bulan januari/awal februari nnt la br masuk..
T_T T_T T_T
Takpe la..nak buat mcm mna kan..
Redha jer laa..
Result pulak..
dinanti dari hari ke hari..minggu ke minggu..
dan akhirnya..keluar juga...
Alhamdulillah...walaupun result ada drop sikit..
SIKIT KE??banyak jugak la nk compare dgn last sem..
tapi aku bersyukur laa..
Ada improvement sket utk CGPA..

Berbalik kpd aktiviti semasa cuti..
Aku dok online je dpn laptop nie..
Harap2 la tak rosak mata dok ngadap skrin nie je tiap ari.. :)
Bila online tue...sambil2 promote sket pasal emas..
bukan nak kena byr pon promote kan..
hehee...
Ada rezeki...ada laa... :)
So..itu je la kot nak tulis kali nie..
Cuti pon tinggal 3-4 hari je lagi...
Lepas nie dah start kelas semula...
YEAAAAAYYYYYY~~~ T_T T_T T_T


Ini la result exam sem nie..Alhamdulillah...

Mai..Mai..Mai... ^_^

p/s: Ya Allah..semoga elaun masuk awal..Amin...

Read More ..
8:25 PM

Merancang Kewangan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Merancang kewangan..
Apa yg penting nya merancang kewangan nie?
Bagi aku...
sebagai seorang pelajar..
memang teramat sangat sungguh pentingnya utk merancang kewangan nie..
tapi..
rasanya bukan pelajar saja la yg perlu merancang kewangan..
semua2 laa...
semua orang la kena rancang kewangan..


Bila kita merancang kewangan..
kita boleh la nmpk sikit kat mana duit kita habis..
banyak mana duit yg masuk..
dari sumber mana duit itu datang..
dan ke mana duit itu habis dibelanjakan..
ke mana duit itu disimpan..
dan juga ke mana duit itu dilaburkan..(kalau ada laa..)
So..
kat sini..aku nk buat kira-kira sikit..
Perancangan awal bagi kewangan tahun 2012..
Apabila tiba saat dan ketikanya elaun masuk...
ini adalah perkara2 yg aku akan lakukan..

1- Tolak siap2 Rm1500..or perhaps RM2000 utk simpanan..
2- Nak renew passport..
3- Nak renew lesen..
4- Perbelanjaan harian..max makan sehari rm15..
5- Topup..guna seminimum yg boleh..kalau boleh..sebulan rm10..dah 20 dah..*utk 2 phone..
6- Minyak motor..seminggu rm5..tp nnt time praktikum tak tau lg..

Ok..cukup la dulu kot utk perancangan awal nie..ntah dah brapa la habis tue nnt..apa2 pon..dinasihatkan utk buat kira-kira or merancang perbelajaan..
supaya tak la terlebih belanja nnt.. :)


p/s: Berdoa supaya elaun masuk cepat..
Read More ..
12:44 AM

Antara Angan-angan dan Impian.

Kita mula dengan Angan-angan...Think big..
Lepas tue...jadikan Impian
Kemudian..Buat Perancangan..
Disusuli dengan Usaha..
Dan akhirnya..InsyaAllah menjadi Kenyataan..

Read More ..
2:50 PM

Scaling

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Apa benda scaling nie?
Kalau sapa yg ada musical intelligence yg tinggi..
dan berkebolehan bermain alat muzik..
Mesti tau apa itu scaling..
Do Re Mi Fa So La Ti Do...
Mungkin satu oftaf..dua oktaf..barangkali 3 oktaf..
Ok.cukup2...
bukan nak cerita pasal scaling tue..
Nie nak habaq mai pasai 'Tooth Scaling'
Haa..scaling gigi punya cerita..


Apa yg menariknya pasal scaling gigi nie?
X dak apa yg menarik pon..
Cuma nya..nak cerita laa..
Aku nie nak buat scaling..
Aritue dah pegi klinik gigi dah skali...
check punya check..
Dia nak bg appointment bulan januari nnt..
6 Januari plak tue..
dah la dh start kelas time tue..
Dia boleh kata...x boleh ka amik surat ka apa ka..
Ponteng kelas sehari semata2 utk wat scaling gigi?
Oh tidak berbaloi...
Takpa..
Arinie plak..(8/12/2011)
Pi plak kat klinik lain..(klinik kerajaan jgk)
Dah la jauh nk pi...redah panas terik..
Sampai2..igt boleh buat laa..
Skali dia kata..kita check dulu la..
Nanti bg appointment..Kita tak buat hari nie laa...
Bila yer?? Ermm..dalam pertengahan Januari...Wattafishh~~
Adoi laa...
Patient sorang pon takde...kenapa nak kena buat hari lain plak...
Kalau patient ramai tue..
xpe laa..boleh la jgk terima alasan..
Mcm yg klinik first aritue...
Ramai jgk la org..so..xpe la kalau bg appointment pon..
Ini tak..sorg pon takde...tak boleh buat ke?
Bukan nye lama pon nk wat scaling tue..
Rasanya 10 minit dh boleh siap...
Habih lama pon..setgh jam la kot...

Ermmm...nie la dia...
Mintak maaf la byk2 kat doktor gigi..jururawat pergigian dan seangkatan dgnnya..
Bukannya apa..
Kadang2 nie laa..
Karenah birokrasi yg perlu dihadapi..
terutamanya oleh golongan marhaen mcm aku nie...
So..no wonder laa ramai yg prefer pegi klinik swasta..
Walaupun terpaksa mengeluarkan sejumlah yg agk besar...
tetapi berbaloi dgn servis yg ditawarkan..
Kita ambil contoh lain..
Nak pakai braces...
Kalau kt klinik hrga dlm 600 mcm tue je..
tp..rmi jgk yg wat kt private..even though beribu2..
Sebab apa?
Pikir2 kan laah...


p/s: Sorry la..emo sikit... :)
Read More ..