11:15 AM

Jelajah Siri IV

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bertemu kembali dalam siri jelajah yg keempat. Ke mana pula destinasi kali ini? Let's check it out... =)

Pada 20/12/2012 yg lepas, aku telah membuat keputusan utk menjelajah pantai timur. Destinasi yg dituju ialah Terengganu. To be specific, Kuala Terengganu. Nak specific lagi, Kampung Paya Datu, Manir. Pegi sini bukan apa, ada membe semaktab dulu. Saja la nak melawat beliau dan keluarga dan juga melawat rakan2 lain yg juga tinggal di Terengganu.

Perjalanan bermula lebih kurang jam 9.30pg dari Butterworth. Bas melalui jalan Kulim-Grik-Jeli-Tanah Merah-Besut-Kuala Terengganu. Lama jugak la masa diambil utk sampai di Kuala Terengganu.

Dalam perjalanan menuju ke Kuala Terengganu
Sampai di Batu 6 kira-kira jam 6.00 ptg. Nuga dtg jemput di bus stop Batu 6. Hujan renyai2 petang tue. So, perjalanan/penjelajahan di Kuala Terengganu bermula mulai saat ini. Apa aktiviti yg aku lakukan di sini? Di manakah tempat yg dilawati semasa berada di sini? Jom tengok...kalau tamau tgk pon takpe..hehehe...

Tempat-tempat yg dilawati.

1. Muzium Terengganu
Muzium Terengganu merupakan muzium yg terbesar di Malaysia dgn keluasan berapa tue, tak pasti la pulak. Tapi, memang besar la. Bangunan dia pon cantik dengan seni ukiran kayu yg menampakkan ciri-ciri kemelayuan. Muzium nie, pernah aku sampai 12 tahun yg lalu iaitu pada tahun 2000 semasa lawatan sekolah rendah. Kini, lepas 12 taun aku sampai kembali ke muzium nie. Memang byk partition bahagian la dalam muzium nie. Dari satu blok ke satu blok kitorg jelajah. Aku dtg muzium nie dgn Nuga n Ostat. Oh yer, bayaran masuk utk muzium nie adalah RM5.00 utk dewasa dan RM2.00 utk kanak-kanak. Nak makluman lanjut, boleh klik sini.

Pintu hadapan

Pose sket..haha..

Tak ketinggalan tulis dlm guestbook.

Tgk la apa jadi..hahahaa..
Inilah ghope tiket masuk. Yg sebelah kiri tue, boleh dijadikan poskad.


2. Masjid Kristal
Lokasi Masjid Kristal nie tidak lah jauh dari Muzium Terengganu tue. Lepas pegi muzium, aku dibawa ke masjid tersebut. Kitorg bersolat di sana dan jalan2 sikit kat situ. Tak dapat nak pegi Taman Tamadun Islam (TTI) sebab hujan. Nak jalan pon rasa tak syok lah. Kat TTI tue ada byk replika masjid dari seluruh dunia. Mungkin lain kali lah dtg lagi dan harap2 boleh pegi TTI tue.
Jalan masuk menuju ke masjid

view dari tepi..

view masjid + sungai..

siap berpayung..


 3. Noor Arfa Batik
Tak ketinggalan pegi jgk melawat Noor Arfa Batik. Dah alang2 sampai Terengganu kan. Apa salahnya pegi jgk kan sini. Memang byk la pilihan batik kat sini. Kain batik ada, kain pelikat ada, pelbagai jenis baju bercorak batik, kotak pensel, dompet dan macam-macam lagilah yg mana most of them bermotifkan batik. Yer lah, dah nama pon Noor Arfa Batik kan. Mulanya masing2 mcm nak beli baju batik. At last, tak beli pon. Tengok2 saja. Pegi jgk tgk batik di bahagian bilik eksklusif. Ada baju batik yg berharga RM800 plus. Tak dpt beli, dapat pegang pon jadi la. Kat sini jgk ada tpt diorg buat demonstrasi lukis batik, mewarna corak batik dan jugak demo cap batik. Di satu bahagian lain, ada tpt utk seni2 lain mcm proses membuat songket, membuat arca daripada kaca dan ada satu bahagian utk kanak-kanak mewarna batik.
pandangan dari tempat parking.

Proses mewarna batik.

Mengecap corak batik.

Proses pembuatan songket..rumit..memang rumit..

Tempa kaca..cantik..

Pintu masuk.
 
4. Masjid Terapung
Nama lain bagi masjid ini ialah Masjid Tengku Tengah Zaharah. Tapi masjid nie famous dgn panggilan Masjid Terapung. Masjid nie terletak kt Kuala Ibai, Kuala Terengganu. Datang ke masjid nie utk semayang Jumaat. Then, petg nya dtg lagi utk bersolat asar pulak. Ada byk ikan kt situ. Berenang dgn harmoninya kat bwh titi tue. Orang lempar kon ais krim atau roti, berebut-rebut ikan dtg makan. Kawasan nie adalah kawasan larangan memancing. Tapi ada jgk yg memancing kt sini.
Masjid Tengku Tengah Zaharah a.k.a Masjid Terapung

^_^

 5. Pantai Batu Buruk
Pantainya indah tidak seperti namanya. Hehehe. lepak-lepak sini sambil layan angin laut. Ombak kuat waktu nie dan ada beberapa orang surfing. Ombak bergulung-gulung. Tidak sesuai kalau nak mandi. Mula-mula ingatkan ada pasar minggu kt sini. Sebab dulu datang, memang ada pasar minggu hari Jumaat. Tapi, kali nie aku hampa dan kecewa sebab dah takde. Takpe la, lepak2 jer lah.
Ombak bergulung.

Ouchhh..
 6. Seberang Takir
Kitorg pegi tempat makan di Seberang Takir. Yg ada waktu nie, aku, nuga, ostat, ain, fateen, nadia. Lepas majlis Izah tunang, kitorg dtg sini makan2.
Ada sotong, ikan ngan kopok lekor.
Actually,  ada lg beberapa tempat yg dilawati. Tapi tak ambik gambar la plak. Sebagai contoh, Pasar Payang. Pegi sana utk beli keropok sikit utk di bawa pulang ke kampung halaman.

Selain tempat-tempat tue, aku pegi jgk ke rumah kawan2 yg tinggal di Terengganu sana.

1. Rumah Nuga.
Aku stay kt sini. Dari hari mula sampai hinggalah aku balik. Terlupa pulak nak ambil gambar.
2. Rumah Ostat.
Rumah Ostat kat Kampung Kubang Ikan. Kira-kira setgh jam jgk la dari rumah Nuga. Second day dah smpi sini dan sebelum balik pon singgah lagi sekali.
Rumah Ostat dari tepi jalan.

Pose kat depan rumah.. =)

 3. Rumah Izah
Rumah Izah pegi ari Sabtu. Kebetulan beliau bertunang pada hari tersebut. Tahniah la yer.
Tunangan orang..

 4. Rumah Fateen
Apa nama ntah kampung fateen nie. Depan rumah dia ada kedai makan. Mak dia bukak bisnes kedai makan. Kitorg dihidangkan dgn nasi ayam waktu kami dtg tue. Waktu nak balik, mak dia bg buah tangan. Terima kasih fateen, terima kasih mak cik.
Dalam kedai..

Rumah di sebelah belakang..

Ada sorang lagi membe yg tinggal kat ganu nie. Tapi tak dpt pegi sebab dia pon takde kat rumah. Beliau berjalan-jalan dgn family pusing Semenanjung kot..hehee..

Apa-apa pun, aku nak ucap jutaan terima kasih kat Nuga dan keluarga kerana menyediakan hospitaliti yg boleh dikatakan terbaiklah sepanjang percutian aku kat ganu nie. Juga ucapan terima kasih kepada semua kwn2 yg terlibat secara langsung mahupun tidak langsung waktu penjelajahan nie.

Maka dengan ini tamatlah sudah penjelajahan untuk tahun 2012. InsyaAllah jika dipanjangkan umur dan dikurniakan kesempatan, jelajah ini akan bersambung untuk siri-siri yg seterusnya. Destinasinya pula mungkin tidak terhad hanya utk domestik malah mungkin juga destinasi di luar negara. Sama-sama kita nantikan.. ^_^

p/s: Nak jalan2 di Terengganu, jangan lah dtg pada hujung tahun. Musim hujan. Tak byk tempat boleh pegi. Silap2 terkandas dlm banjir. Alhamdulillah aku tak kena. =)

















Read More ..
9:15 AM

Jelajah Siri III

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
Dah beberapa ketika tak update ini blog...maklum la..buat2 sibuk..hahaa..

Update kali nie adalah kesinambungan daripada Siri Jelajah sebelum nie. Kali nie, Jelajah Siri III pulak.

Destinasi kali nie adalah Kuching, Sarawak. Untuk jelajah kali nie, aku tidak keseorangan dan aku ditemani oleh 3 orang rakan iaitu Nuga, Oper dan Ostat. Actually trip nie dah lama pon plan, since September lg. Waktu beli tue, konvo pon belum. Mana nak tahu dpt interim semua nie. Jadinya, pergilah jugak kami ke sana.

Kami dijadualkan utk bertolak ke Kuching pada 5/12/2012. Jadinya, perjalanan aku bermula pada 4/12/2012. Aku beli tiket flight dr Penang ke KL pd mlm tersebut. Aku tidak keseorangan. Oper pon naik flight jugak mlm tue. Oleh itu, kami bertemu di Penang Airport dan bertolak ke KL lebih kurang jam 11 mlm.

Kira-kira jam 12 mlm, kami pon tiba di LCCT. Nuga dgn Ostat dah ada kat sana. Diorg sampai sana lebih kurang pukul 10 mlm..lagi awal. Then kitorg pon melepak la kat KFC. Nak lepak kat surau, surau tutup plak. Kami pon lepak2 la kat situ, borak2, online..(nasib bawak laptop..x la bosan sgt)

Bila jam menunjukkan pukul 2.00pg, mata pon mula la rasa berat. Tanpa berlengah lagi, aku pon menidurkan diri kat meja kepsi tue. Diorg yg lain dok bersembang lg. Kejap2 aku terbangun la jgk.

Dipendekkan cerita, lepas subuh kitorg breakfast kt food court LCCT tue. Yer la, flight pagi tue pukul 9.35pg..jam baru pukul 7.00pg..gate pon x bukak lagi. Lebih kurang pukul 8.45pg, kitorg pon gerak la ke gate utk boarding. Dah masuk dlm, ada announcement yg mengatakan bahawa flight pd pagi tue maybe mengalami sedikit kelewatan kerana terdapat beberapa masalah kecil..

Lebih kurang pukul 9.20pg, kitorg pon bergerak masuk ke dlm plane.

Nun di hujung sana pesawat yg akan membawa kami ke Kuching..

Di dalam pesawat...
Kebosanan menunggu flight utk berlepas..


Lebih kurang pukul 10.30pg, kapten kapal membuat pengumuman yg kami semua perlu menukar plane..

Evacuation..move..move..move...

Makanya, semua penumpang pon bergegas la bergerak ke plane yg kat sebelah..Nak dijadikan cerita, pesawat yg baru dinaiki nie pon ada masalah jugak. Menurut kata kapten kapal, ada certain part perlu ditukarkan dan akan mengambil masa lebih kurang 15-20 minit. Kami semua penumpang pon tunggulah dalam plane tue. Tunggu punya tunggu, Dalam pukul 12.30 mcm tue, kapten kapal nyanyi lullaby annouce kt semua penumpang. Kitorg semua kena tukar flight lagi. Maka, bergeraklah semua ke plane yg ketiga.

Tukar jgn tak tukar..
Colourful..
Pesawat di ataslah yg bertanggungjawab menerbangkan kami dari KL ke Kuching. Kami depart dr KL lebih kurang pukul 1.15ptg. Just imagine, flight yg asal pukul 9.35pg, akhirnya pukul 1.15 br berlepas. Fuuhhh, what a long wait. Hahahaa.. Plane yg ketiga nie depart pagi yg sama dan dah return to KL pon dan kitorg masih lg di KL. Nasib baik jugak la ada plane nie. Sampai jugak kami kt Kuching nun. Alhamdulillah.

Sesampainya kami di airport, Abang Long kawasan Jang dah tunggu kt arrival hall. Kitorg pon gerak la dgn beliau utk ke rumahnya. Maka. perjalanan kitorg di Kuching pon bermula. 

Ini antara tempat yg kitorg pergi waktu kat Kuching.

Sarawak Cultural Village.

Bergambar dulu sebelum jalan2..
Nie dekat rumah Iban kalau tak silap. Dinding kulit kayu tue..

Rumah Orang Ulu..ada pakcik buat sape kt atas nun..

Main kepit2 kaki.. :P

Berkesempatan menonton persembahan..

Aduhh...silau..silau..
Jong's Crocodile Farm

Tailless croc

Apa tah nama mamat nie..tua dah nie...


Jungle walk..Buaya dalam hutan..

Rehat..Minum2..Kat dalam tasik nie, ada arapaima besar..Seriau~

Waterfront.
Naik bot tambang dari Pengkalan Sapi ke Waterfront..Tambang RM0.50 je..

Teksi..nak ke mana ntah..


Waterfront. Berlatarbelakangkan bangunan DUN Sarawak.

Cover album kononnya.. :P
Dan ada lagi beberapa tempat yg kitorg pegi. Memang best jugak la. Tiba-tiba rasa mcm jatuh cinta kat Sarawak. Eh!!

Okay, habis part melawat2. Masuk pula part makanan. Hurmm.. Macam2 jugak la makanan yg dimakan sepanjang kt Kuching nie. Jang bawak kitorg ke byk tpt jugak utk merasai makanan org Sarawak nie.



Laksa Sarawak
Kalau dah datang ke Sarawak, tak sah la kalau tak rasa Laksa Sarawak kan. Ini laksa di Mom's Laksa. Memang terbaiklah. Sedap..

Mee Kolok
Mee Kolok ayam. Makan kat mana ntah. Tak ingat pulak. Pon sedap jugak. Mee dia yg mcm megi tue. Kalau order mee kolok sapi, kuah dia kaler itam. Itu yg asli katanya. Mee kolok ayam nie, kuah sup putih biasa je.

'Special'
Benda nie nama dia 'special'. Sedap. Ada ais yg dimesin halus. Lepas tue dlm tue ada pelbagai jenis buah. Ada tembikai, honeydew, buah kabung dan lain-lain. Sesuai utk minum petang.. Buat penghilang dahaga. Harga semangkuk nie RM2.00. Ada lagi menu istimewa kat sini dipanggil 'White Lady'. Sedap jgk. Masam2 manis. Ada buah2an jugak.

Linut
Benda alah nie nama dia Linut. Kalau tgk, dia macam gam ubi kayu tue. Colourless dan tasteless. Nak makan dia, kena campur dgn sort of sambal belacan, barulah ada rasa. Kalau mkn dgn gula melaka mcm lagi sedap kot.. :)

Prata Roll
Roti canai yg digulung dan ada inti daging. Disimbah pulak dgn sos dan mayonis. Memang pergghhh lah. Sedap roti nie. Katanya takde kat tempat lain roti nie. Boleh didapati di Coffee O Corner. Mee jawa kt kedai nie pon sedap jgk..(x teringat nak ambik gamba)

Chicken Cordon Bleu
Lebih kurang sama je mcm kat kedai2 lain. Tapi portion dia maybe lain sikit. Memang besar gedabak jgk la hidangan nie. Jenuh jgk la nak habiskan satu meal nie..

Ais krim bun
Takde la special mana pon ais krim nie. Kalau kt belah2 sini pon banyak. Saja je nak letak jgk. Ais krim bun nie beli kt Waterfront setelah beberapa hari Ostat mengidam.. hehe..

                        Sandwich Ayam
Orang lain makan nasik, aku mkn sandwich je. Kira lunch + minum petang. Kat restoran SCR. Boleh tahan sedap. 

Ayam Pansuh
Ayah Jang adalah org yg bertanggungjawab masak ayam pansuh nie. Kitorg tgk je cara pembuatannya. Pagi tue, aku tolong la jgk utk sumbat ayam dlm buluh nie. Rasa die sedap, ayam lembut. Nyaman.

Hidangan mkn tengahari
Hari Sabtu tue, mak Jang masak utk mkn tengahari. Tgk la menu dia. Macam2 ada..Sampai tak muat pinggan. Ada kari ikan. Ayam pansuh. Tempoyak goreng. Ulam bunga kunyit. Ada sayur apa nama ntah. Sedap. Sayur campur lg. Buah dabai je tak ambik.

Ada byk jenis kek..

Tester~ Nak mkn smpi kenyang pon xpe.. :P
Kalau pegi Sarawak tak beli kek lapis mmg tak sah la kan. Aritue beli kek lapis di Mira Cake House. Memang ada mcm2 jenis kek dgn pelbagai nama. Lapis India, 1 Malaysia, Lumut, Maher Zain, Pandalela pon ada. Haaa..kalau mai Sarawak, boleh la pegi kedai nie. Kek2 dia memang sedap. Boleh test before beli. Yg utk tester tue, mkn la byk mana pon. Tokey kedai tak marah pon.. :P

 
Apa2 pun, trip kali nie memang best lah. Tambah pulak first time datang Sarawak kan. Terima kasih kepada semua, Oper, Nuga, Ostat dan juga kepada Jang n Family atas layanan yg diberikan sepanjang berada di Kuching.

p/s: Ntah bila nak sampai Kuching lagi. Waktu kenduri Jang nnt, maybe...










Read More ..