11:53 AM

Cuti...ROS...UUM...

Ermm..sewaktu entri ini ditulis, tinggal lebih kurang 3 hari jer lagi dh nk abeh cuti. Ini bermakna waktu untuk ke UUM pon semakin hampir. Cuti dah nak abeh. Huwaaa...Tamau abeh cuti. Nak cuti lagi. I want more. I want more pls. Hurmm..xpe la. At least dh cuti dekat dua bulan. Cukup la tue kot. Cuti lama2 pon bukan nya bagus sgt (ayat sdapkan ati). Anyway, dlm waktu cuti nie jgak aku telah menghadirkan diri utk ROS. (Kalau nak tau apa itu, tgk entri2 lpas). Then, sepatutnya the report should be completed before the new semester begin. Sepatutnya la. But, I'm not that hardworking enough to do so. Jadi, tertangguh la report itu wat masa nie.

Plan nya mmg la nak buat. Tp tak tau la sempat buat ke tak. I think mmg x sempat pon. But at least kurang sket la beban utk wat kt UUM nnt (bak kata Tarms). Hingga saat ini juga, elaun untuk semester akan datang blom masuk lagi. Difahamkan elaun akan masuk 2.7.2009. Haa...tunggguuuuuuuuuuuu!! Dh ada senarai barang2 yg ingin di beli. Tapi aku rs x yah la kot publish kt sni spt ada segelintir org yg wat... :P Biar aku sorg jer tau dah la kot..hehee..Anyway, cukup la kot untuk kali nie. Takde idea pon sebenarnya nk menulis. Tp insist gk nk menulis sbb dh lma x berupdate.. :)
Sekian saja untuk kali nie..jmpe di UUM nnt yer kawan2... :)
Read More ..
2:33 PM

Patah tumbuh...Hilang berganti~~

Setiap insan punya perasaan...
Aku juga begitu..
Aku telah lama memiliki 'dia'...
Namun...
Aku terpaksa akur..
Akur dengan ketentuan Ilahi
bahawa aku bukanlah untuk 'dia'
'Dia' berada bersama aku hanya utk seketika...
tetapi..aku bersyukur...
kena diberi peluang utk bersama 'dia'
Akhirnya...
aku terpaksa melepaskan 'dia' kepada org lain...
org yg tidak aku kenali...
Walaupun aku sedih...aku pasrah!
Aku harap..
insan yg memiliki 'dia'...dpt menjaganya dgn baik...
Aku hrp 'dia' bahagia di sana...
Tuhan masih menyayangi aku...
Tidak mahu melihat aku kesedihan dan kecewa...
'Dia' (yg lain) telah hadir dlm hidup aku...

Aku bersyukur kerana telah dipertemukan dgn 'dia'
Aku harap...
kali ini..'dia' akan kekal bersama aku...
Benarlah kata pepatah,
"Patah tumbuh...hilang berganti"
Walaupun yg berganti tidak sama dgn 'dia' sebelum nie...
aku tidak kisah...
Aku redha...akur...tidak membantah...
Di sini...di lampirkan gmbr 'dia' yg telah meninggalkan aku...
dan 'dia' yg telah muncul dlm hidup aku...



Ini lah 'dia' yg telah tinggalkan aku...telah terbang jauh ke Terengganu...Konika Minolta 50mm f1.7... :(




Inilah 'dia' yg muncul dlm hidup aku...Sony Hvl-F42am...(second hand)


Nway...semoga pembaca2 sekalian tidak berasa tertipu dgn entri kali nie...
sje je nk berjiwang2 sket...(kononnye laa...)
hahaaa....
Semoga berjumpa di entri yg seterusnya.... :)

Read More ..
2:16 PM

Duit..Duit...Money...Money...

Haa...ble ckp psl duit..msti sume suka kn??
yer r..tmbh2 utk yg kaki shopping tuh...
pantang sebut duit...
fuhhh...
berpinar-pinar mata...
klu x shopping...leh demam...hehee...
skng nie...musim tgh ekonomi meleset...
aku juga begitu...
tambahan pula..elaun x masuk2 lg..
dh la jnji nk bg tunggakan x bg2...
MAKAN DUIT HARAM KE PE????
Adusss....agk bermasalah di situ...
apa2 pon..
Alhamdulillah la still dpt idop dan cukup mkn lg stakat nie... :)
Nie nk cte la sket psl duit nie...
Mlm semlm...aku pegi BSN...
nk 'cucuk' duit...

Lpas bwk kuar sumer...
tgk2 balance...
kurang drpd yg sepatutnya...
WTH!!!mne pegi duit tue??
spe plak yg kebas??
Waaa....duit dlm ATM ilang...
walopon jumlah dier x la byk mne pon...
tp..persoalannya skrg...
Mne duit tue pegi???
X pe laa..settle kt BSN...
bergerak pula ke Maybank...
Nk bank in duit...
Lpas settle bank in..
pegi la check plak baki...
Hah??
Duit lebih plak dr yg sepatutnya...
Aik??apa suda jd??
mereka kasi bonus kah??
Jumlah penambahan tersebut tidak la byk mna...
Adakah duit dr BSN di 'transfer' ke Maybank nie??
Tak Mungkin!!
Jumlahnya adalah tidak sama...
Aku menjadi semakin pelik dan hairan...
lalu aku pon pulang ke rumah dgn penuh kehairanan...
dan juga diselubungi misteri sikit2....
Read More ..
10:34 PM

Seorang Lecturer~~

Pagi td aku kebosanan di sekolah...
Lantas aku pon mengeluarkan lah handphone Sony W810i aku nie...
aku pon belek la handphone tue...
dr satu function...ke satu function yg laen...
ketika sdg bermain game...aku trasa spt agk bosan....
lantas aku pon pegi ke folder 'My picture'
haa...kt situ..ada la tersimpan byk gmba...
dr gmba aku...kwn2 aku...pemandangan...sumer ada laa...
apa yg menarik minat aku ialah...
Gambar sorg lecturer nie...
Lecturer ialah lecturer yg mengajar kelas aku...TEYL 2...
pada awal kemasukan beliau ke kelas kitorg...
kami dapati...beliau seorang yg quite linean...
sng bwk bersembang...boleh melawak...dan mcm2 lg...
namun..kami masih respek beliau sbg seorg lecturer...
lama-kelamaan...
bukan la nk kata beliau x best...
cuma..kata2 beliau semakin lama...semakin pedas...
kata2 yg dilafazkan...kadang kala bernada sinis...
namun...acap kali beliau tegaskan...
beliau bukan nya ingin menyindir...mengutuk jauh sekali...
mungkin juga btol kata beliau...
beliau sbg sorg yg berpengalaman...
mungkin patut berbuat sedemikian...


biasala....anak muda...remaja...
mana la suka sgt nk di marah2 nie...
bila dh kna mcm tue...
akan mula la...
nk memberontak laa...
nk hangin satu badan laa...
aku juga tidak menyalahkan kaum2 remaja nie...
aku juga mungkin begitu...
so..sama2 la kita respek antara satu sama lain (lbey krg sma cm entri lepas)
skng nie pon...
kami dh cuti..dh abes life di mktb utk sementara...
beliau acap kali mengingatkan kami...
agar jaga diri...
ayat yg sukar dilupakan serta kerap ditegaskan di dalam kelas...
"be rasional...berfikiran matang lah sikit....awak dh besar...berfikirlah dgn rasional"
di sini..saya ingin memohon ampun dan maaf kepada beliau...
sekiranya terdapat kekhilafan yg telah dilakukan...
semoga 'puan' bahagia dgn kehidupan yg dilalui...
hidup aman sejahtera...

Nie merupakan salah satu aksi beliau yg sempat saya rakamkan...beliau menggunakan payung sbg petunjuk utk slide show...:)

p/s: identiti beliau adalah dirahsiakan...sesiapa yg mengenali beliau...kenal laa..yg x knal tue...x mengapa...tidak penting utk diketahui....
Read More ..
2:27 PM

Respect...Hormat-menghormati

Tengah dok melengung sensorg td...tetbe terlintas perkataan 'respect'. What is respect? According to Longman Dictionary respect (consideration) is when you regard something or someone as important and are careful not to harm them, treat them rudely, etc. Therefore, respect is very important either for us to respect others and also respect each other. In addition, respect also....eh, dah dah. Bkan nk buat esei psl respect kt sini. Actually, time terlintas psl respect td t'igt la beberapa kisah yg berlaku sebelum2 nie yg bersangkut paut ngan respect nie. Kalau kita sebagai org muda, haruslah hormat pada org yg lebih tua. (Of course) Dan kepada golongan yg lebih tua, tidak semestinya kalian tidak perlu menghormati golongan yg lebih muda. Sebaliknya, kalian harus menunjukkan sikap hormat itu terlebih dahulu supaya mendapat 'hormat' daripada org lain. Tidak mustahil sesorg itu tidak menghormati org yg lebih tua dek kerana perangai serta tingkah laku yg mereka yg menjengkelkan. (Tak baik sebenarnya nie) Namun, walau apa jua situasi, kita haruslah saling menghormati antara satu sama lain.

Sekiranya tidak ada rasa hormat antara satu sama lain, pelbagai masalah akan timbul. Mula la nk bergaduh. Tak bertegur sapa. Mula la student nk masam muka dgn lecturer. Kawan nk tarik muka dgn kawan. Rumet pon x bertegur sapa sesama rumet. Malah boleh membuat tidak bertegur mahupun berckp for the rest of his/her life. Ish3. Dahsyat2. X elok sbnrnya mcm tue. Berbaik2 la sesama kita. Sekiranya ditegur kerana melakukan sesuatu yg salah, terimalah teguran itu. dan kalau boleh, cuba lah elak daripada mengulanginya lagi. Sekiranya hidup di bawah satu bumbung, terimalah teguran itu dan hormatlah kepada org yg lain. Masing-masing mempunyai hal masing-masing. Tidak mustahil suatu hari nanti pergaduhan boleh tecetus akibat tidak mempunyai sikap menghormati ini. Oleh itu, jauhilah permusuhan dan untuk kesejahteraan bersama, hormatlah kita antara satu sama lain. Adios~~

p/s: Sorry la entri kali nie cm skema sket...hahaa...
Read More ..
4:22 PM

Aktiviti di kala cuti...

Actually...
there's nothing much that I've done during last holiday...
byk dok kt umah je...
go for some wedding ceremony...
went out to shopping mall...
watched some movies...
n also I went to Kl for 2 days...
lpak2 kejap kt sne...
then balik...
Today..continue for ROS...
Here I attached some photos I've taken during the holiday...

Suasana senja di kampung...

Buah rambutan di belakang umah...(no editting)

Bermain api dikala ketiadaan elektrik...

Pisang yg pasti tidak akan berbuah untuk kali kedua...
Read More ..
10:20 PM

Dinner

After quite some day this blog has not been updated...
Today I feel like I want to write something..
Tonight..all of us..together...one family..went out for dinner...
The place that we went for dinner is called 'Atas Bukit'
The actual name for that place is Anisani Village Resort...
It is a resort actually..and there's of course a restaurant there...
so..we decided to go there as I've never been there before...
It just take about 20-25 minutes from my house..not so far...
Tp perjalanan nk ke sana agk menyeramkan (waktu mlm laa)...sbb kiri kanan hanyalah pokok-pokok kelapa sawit...lampu2 jln pon sket2 je ada...


The menu for tonight is:
*Siakap 3 rasa
*Sup tulang
*Telur dadar
*Kailan ikan masin

It's simple rite??
hurm..the food is delicious...
ok laa...berbaloi gk laa..
dan harganya pon bley dikatakan berbaloi laa...
For every Saturday's night, there will be a live band performance in the restaurant..
Mlm nie pny ok la jgk...pitching lari sket2 tue..besa laa...hahaa...
Here I put some pictures that I've snapped there.. :)

The view of the restaurant from the outside...

One of the table outside of the restaurant...bley lpak2...

The live band's performance...
Read More ..
10:39 PM

Majlis Pertunangan...

Melihatkan kepada tajuk...tentang pertunangan...
adakah aku yg bertunang???
Oh tidak!!
Semlm...aku telah menghadirkan diri ke Kamunting, Perak...
untuk apa??
untuk satu majlis pertunangan...
Siapekah gerangan yg bertunang itu??
istimewa sangat kah dia sehingga aku pergi ke majlis pertunangannya?
Artiskah dia?
Tidak...dia bukan lah seorang artis...
dan dia juga bukanlah seorang engineer mahupun doktor...
tetapi...

Dia adalah classmate aku...
Classmate di institut pendidikan guru malaysia kampus pulau pinang...
Aku berusaha jgk utk menghadirkan diri ke rumah nya...
aku juga telah pergi sbg jurugambar yg tidak bertauliah yg telah dilantik oleh dia utk mengambil gambar...
majlis bermula sekitar pukul 2 ptg...
dan tamat kira-kira pukul 4 ptg...
Siapakah dia...
Tengoklah sendiri...
Anda knal x knal...
Terserah.....

Cincin yg dibawa sbg tanda ikatan...

Cincin disarung tanda ikatan pertunangan...

Hantaran yg disediakan oleh pihak perempuan...

"Aku sudah menjadi tunangan org"

Posing sket~~

Bersama tunangannya di hujung sana...

p/s: Sorry yer post kt blog nie....mmg abeh la sumer org tau pasnie...hehee...
Read More ..