9:00 PM

Catatan Perjalanan Menawan Puncak Kinabalu!

Assalamualaikum..Salam Sejahtera.
Wah, lamanya tak update blog. Rasa macam dah bertahun-tahun tak menulis kat blog picisan nie. Last entri pasal apa yer? Pegi tgk la sendiri.. Hehee.

Entri kali nie, aku ingin titipkan pengalaman yg tak seberapa aku dan dua org rakan aku dalam menyusuri liku-liku kehidupan. Ewah.

22hb November 2014 merupakan tarikh bermulanya cuti persekolahan di Malaysia, kecuali Kedah, Kelantan, Terengganu, dan Johor yg mana diorg start cuti pada 21hb. Aku dan dua org rakan aku, Rusydi a.k.a. Nuga dan Azwan a.k.a. Atho telah menyertai ekspedisi menawan Gunung Kinabalu. Actually, trip nie sudah diplan sejak awal tahun lagi. Aku lah yg menguruskan semua-semuanya. Pendek kata, urus sendiri la. Bukan under mana2 agen. Sebab tue boleh kata harganya agak murah. Tapi, boleh dapat lagi murah kalau lagi ramai yg join. Tot tet tot tet, sampailah masa utk misi ini.

Kami bertolak ke Kinabalu Park (KP) pada 22hb 11 dengan menaiki kereta Jang (terima kasih bagi pinjam). Kami bertolak dari KK kira-kira jam 1.00 ptg. Hujan mulai turun dari Tuaran hingga dah nak sampai di KP. Kami tiba di KP lebih kurang jam 3.30 ptg. Aku pon terus pergi ke kaunter pendaftaran dan mendaftar utk ketiga-tiga orang kami. Lepas tue kena uruskan tag nama, guide dan insurans kat pejabat di belakang pejabat perndaftaran tadi. Selesai semua, kami kemas2 barang dan bersiap sedia utk ke Mesilau Nature Resort (MNS). Kami kena pegi sana sebab pendakian kami bermula dari pintu Mesilau. Untuk kebiasaannya, ada dua gate untuk mendaki Gunung Kinabalu nie. Gate Timpohon dan Gate Mesilau. Jadi, kami menaiki van yg disediakan pihak Sutera Sanctuary Lodge (SSL) menuju ke MNS sana. Kereta kami park di Kinabalu Park dan insyaAllah selamat sebab keadaan yg sentiasa ada orang dan recommended oleh pihak SSL sendiri.

Perjalanan dari KP ke MNS memakan masa lebih kurang 25 minit. Kami sampai di sana lebih kurang pukul 5.45ptg. Dah nak dekat maghrib dah. Check in semua dan berjalanlah kami menuju ke tempat tidur kami. Boleh tahan la jgk nak jalan ke dorm tue pon. Brader receptionist tue ckp, memang depa selalu bgtau yg tue adalah sebahagian drpd warming up. Lebih kurang sepuluh minit berjalan, kami sampai di Bishop Head 1. Tue la dorm kami. Dalam tue ada banyak bilik. Kira macam satu rumah homestay yg besar la. Satu bilik kami tue ada dua katil double-decker. Sampai2, letak barang, rehat2, mandi, solat. Dalam pukul 6.30ptg, kami turun dinner. Lepas dinner, kami naik ke bilik dan mengemas segala barang dan peralatan yg nak dibawa esok. Tidur.

23/11/2014
Awal jgk kami bangun. Mandi. Solat. Bersiap. Lepas tue, breakfast dulu. Ambik tenaga untuk mula mendaki. Time breakfast, jumpa geng2 dari Taiwan. Diorang memang peramah. Tapi group diorang tak sampai ke Laban Rata. Memang padan la, group tue terdiri daripada budak dari umur 6 tahun sampailah aunty yg berumur 68 tahun. Memang tak daya la kot. Ikut Mesilau pulak lagi tue. Kami dah nervous. Hahahaa. Lepas breakfast, kami checkout dan hantar lebihan bagasi utk dibawa ke KP. Kemudian, kami mendaftar di pejabat yg berkenaan dan telah diberikan seorang guide utk bawa kami ke atas. Guide kami nama Anwot. Muda lagi orangnya, umur baru 20 tahun. Lepas briefing, kami pon memulakan perjalanan melalui Pintu Mesilau. Kami mulakan perjalanan pada jam 8.30pg. Kami group yg pertama mula pada pagi nie. 

Langkah demi langkah disusun. Perlahan-lahan kami menapak. Sesekali kami berhenti untuk bergambar demi menyimpan memori indah ini. Menang penat la jgk dalam perjalanan menuju ke Laban Rata nie. Track Mesilau nie pon boleh tahan la. Kebanyakan orang mmg ckp track nie susah. Tapi bagi aku, bukan la susah sangat pon. Cuma track nie lebih panjang dari track Timpohon. Lebih 2km drpd Timpohon. Lepas lebih kurang 3 jam berjalan, kami tiba di pit stop 'Lompoyou' utk berhenti lunch. Kami diberikan packed lunch oleh pihak SSL. Packed lunch tue ada sandwich dan epal. Air ada jgk tp kami x ambil sbb dah bawak sebotol air. Actually, sepanjang perjalanan ada lagi pondok2 utk berehat menghilangkan lelah. Jangan risau.

Lebih kurang 10 minit rehat dan makan, kami meneruskan perjalanan. Tak boleh rehat lama2 sebab nanti boleh cramp kaki atau jadi 'malas berjalan'. Menapak la kami menuju ke Laban Rata dengan penuh gigih dan istiqamah. Actually waktu nie, tinggal aku dgn Nuga je jalan sama2. Atho dah tertinggal kat belakang sebab ada satu waktu tue, peha dia cramp sekejap. Jadi, dia berjalan sambil ditemani guide. Pace kami bukan la laju sgt. Cuma, kami maintain speed tue. Slow and steady orang kata. Bukannya kalut2 jalan laju, lepas tue pancit, tak larat nak jalan dah. Lebih kurang jam 1.30ptg, akhirnya aku dgn Nuga sampai di Laban Rata. Alhamdulillah. Cuaca kat sini memang sejuk. Walaupun waktu tue tgh hari rembang, tp penuh dgn kabus. Sejuk~

Aku pon pegi la check in di Laban Rata. Kami bernasib baik kerana management SSL dgn baik hatinya menukar bilik penginapan kami. Kalau ikutkan, kami kena tinggal di Panar Laban Hut, lebih kurang 200m lagi kena jalan di atas sana. Kalau duduk sana, susah sikit la nak makan sebab tempat makan disediakan di Laban Rata Resthouse. Dapat dorm upstairs dan senang nak turun makan. Lebih kurang sejam kemudian, Atho pon tiba di Laban Rata. Syukur. Naik di bilik, rehat2 dan urus diri. Pukul 4.30ptg, kami turun dinner. Kena makan awal, sbb satgi takut makanan habis. Hehee. Lepas mkn, tunggu maghrib isya'. Lepas tue pakat2 tidur. Konon je la tidur. Memang betul orang cakap tak boleh tidur pon sebenarnya. Aku sendiri yg betul2 dapat tidur, pukul 12.00 tgh mlm.

24/11/2014
Teet! Teeeettttt!! Ttteeettttt!!! Alarm berbunyi mengejutkan kami. Jam menunjukkan pukul 1.00pg. Kami bangun, siap2, gosok gigi semua. Mandi? No no no..Sejuk weh. Dah la takde hot shower. Cuci muka saja lah. Dah siap semua, turun bawah utk supper. Memang kena makan jgk walaupun sikit supaya ada tenaga nak mendaki. Dalam pukul 2.15pg, kami berkumpul kat luat resthouse. Anwot, guide kitorg dah tunggu. Dia briefing dulu sikit2 dan kami memulakan perjalanan dalam jam 2.30pg.

Macam biasa, kami berjalan dgn pace yg sama. Slow and steady. Sampai di Gunting Lagadan Hut, aku dgn Nuga perasan yg Atho takde kat belakang. Tiba-tiba Anwot meluru laju ke arah kami. Dia bgtau, Atho tak dapat meneruskan perjalanan atas sebab masalah kesihatan. Jadi, tinggallah kami berdua berjalan menuju ke puncak. Mula-mula sejuk la jgk. Pakai sarung tangan, tutup muka bagai. Lepas tue, londeh habis. Panas, berpeluh. Kiri kanan memang gelap la. Hanya ditemani lampu di kepala saja. Ada part kena naik tangga, nie waktu awal2 la. Lepas tue, sampai part yg berjalan di permukaan batu, kena berpandukan pada tali. 

Kami tiba di Sayat-sayat (last checkpoint) lebih kurang pukul 3.45pg. Dari Sayat-sayat menuju ke Low Peak ada lebih kurang tak sampai 2km. Dalam perjalanan menuju ke puncak, angin boleh tahan la kuat. Waktu nie memang dah pakai sarung tangan. Pipi dan muka dah mula kebas. Sarung muka tak pakai sebab kami beli jenis full face dan kalau pakai akan menyukarkan kami untuk bernafas. Pelan-pelan kami berjalan. Habis slow dah kami jalan. Agak2 penat. kami berhenti rehat. Kemudian sambung lagi. Lebih kurang 700m nak sampai ke puncak, jam baru pukul 4.30pg. Anwot ckp kami laju. Aik? Dah habis slow dah pace kami tue. Kalau sampai awal kat atas, tak best jgk. Sebab nnt tak dpt tgk sunrise dan bukan boleh lepak lama2 kat atas tue. Jadi, kami mengambil keputusan utk berjalan dengan lebih perlahan. Kalau boleh nak berjalan setapak seminit. Lebih kurang pukul 5.10pg, kami sampai di Low Peak. Alhamdulillah...Yeaaayyyyy..berjaya jugak sampai. Memang tak sangka boleh sampai ke puncak nie. Ini memang 'kerja gila'.

Lepas bergambar di papan tanda Low Peak tue, kami turun bawah sikit utk tunggu tengok sunrise. Waktu tue dah mula nampak sikit2 warna oren di ufuk timur. Sejuk tak tau nak habaq la waktu tue. Tambah pulak nak ambik gambar kena bukak sarung tangan. Aduh..mencucuk2 sejuk dia. Tapi dengan selamba si Anwot bgtau, 'Ini biasa nie. Belum betul sejuk bah'. Dia tak pakai sarung tangan pon. Erkk! Ini biasa? Tak boleh bayang kalau yang betul2 sejuk macam mana. Dah siap2 ambik gambar, kami pon turun. On the way nak turun, masih ramai yg masih mendaki menuju ke Low Peak. Ada la jgk kami berhenti di beberapa spot untuk bergambar. Turun takde masalah sangat. Yer la, sebab turun je kan. Laju je turun. Tapi, perit sikit la lutut sebab dok tahan2 masa turun tue. Kami sampai di Laban Rata lebih kurang pukul 7.30pg. Ngam2 masa breakfast. Apa lagi, makan terus. 

Dalam pukul 9.00pg, kami memulakan perjalanan turun dari Laban Rata menuju ke KP. Macam biasa lah. Pelan-pelan jak kami jalan. Nda perlu laju-laju bah. Kali nie kami turun akan pergi ke Timpohon Gate. Dia punya laluan, masyaAllah. Banyak sungguh tangga. Adoii.. Tak sanggup rasanya. Macam lagi best kalau ikut Mesilau Gate jgk. Dalam pukul 12.30 tgh hari, kami sampai di Kinabalu Park. Alhamdulillah. Selamat semuanya. Sampai saja di sana, kami pon pegi ambil bagasi semlm dan tuntut sijil di pejabat yg berkenaan. Farewell, peluk2 cium guide semua, kami pon bersurai. Eh, belum. Letak barang di kereta dan kami pegi lunch di Balsam Restaurant. Lepas makan, kami chow.

Actually, lepas tue kami check in di Rocky Mountain Lodge. Bermalam di sana satu malam. Pada petang hari yg sama, pegi Desa Dairy Farm, tgk lembu, beli susu, beli aiskrim, tangkap gambar. Keesokan harinya, kami pegi Hotspring Poring, Ranau. Mandi-manda. Relax kan muscle. Nyaman. Then, barulah kami teruskan perjalanan ke KK. 

Pada 26hb 11, terbanglah kami pulang ke Semenanjung. Maka, tamatlah sudah ekspedisi kami. Sekian.

p/s: pada trip kali nie, kami dpt la beberapa orang kawan baru. Antaranya Shuib dan Ishak. Boleh tahan laju dua brader nie. Diorg nie cikgu jgk dan kebetulan berjiran daerah dgn kami, Keningau. Memang boleh lepak2 lagi la lepas nie.

Akhir kata, kat sini nak share lah serba sedikit tips yg berkaitan dgn ekspedisi nie.

  • Sebelum mendaki Gunung Kinabalu, pastikan ada buat sedikit sesi latihan. Untuk fitness sikit. Buat strength training sikit, especially utk bahagian kaki la. It helps. A lot.
  • Pastikan beli peralatan yg mencukupi utk mendaki nanti: windbreaker, glove (water proof), Head lamp, tights/compression pants, sports shoes / 'adidas kampung'.
  • 'Snow cap' pon ok jgk kalau ada. Tak payah nak beli sarung muka full face sangat. Buat susah diri je nnt. :P
  • Penggunaan 'knee guard' adalah amat digalakkan bagi sesiapa yg lututnya bermasalah. Kalau takde masalah tapi nak pakai pon takpe. Untuk sokongan orang kata.
  • Tongkat. Ya, amat membantu. Boleh beli atau sewa. Kalau nak beli, boleh beli di kedai-kedai biasa. Kalau beli di Mesilau contohnya, harga memang terbaik la.. :)
  • Power bar, power gel. Nak beli tak salah. Boleh jgk beli coklat2 biasa macam kitkat, cloud 9, snickers. Apa2 lah, asalkan yg manis2 utk boost energy. 
  • Air sangat penting sebenanrnya. Kalau larat, bawak la yg botol besar tue. Minum banyak sikit air. Dan air boleh re-fill di sesetengah checkpoint.
  • Pace ketika berjalan, pastikan tak terlalu laju dan tak terlalu perlahan. Slow and steady je. Unless, you are an athletic person, boleh la nak berlari pon. :)
  • Kalau berhenti rehat, jangan lama2. Nanti boleh cramp / 'malas jalan'. 10 minit la paling lama. Tue pon lama sebenarnya. Berhenti sekadar utk melepaskan lelah.
  • Dalam 100m-70m menuju ke Laban Rata, lapisan oksigen makin nipis dan tekanan udara tidak seimbang. Anda berkemungkinan mengalami kekejangan otot di bahagian kaki. Jangan panik. Kalau rasa2 nak cramp, berhenti seketika dan stretch2 sikit otot kaki tue, dan teruskan perjalanan hingga ke atas. Ini normal. (oksigen tak sampai ke bhgn otot)
  • Set dalam minda, 'Aku nak sampai ke puncak'
  • Jangan cakap besar.
  • Glove kalau boleh cari yg tebal sikit. Takut tak tahan sejuk.
  • Kalau anda ada masalah lutut, better ikut Trail Mesilau. Jauh tue mmg la jauh, tapi takde la sepanjang jalan penuh dgn tangga. Adehh. Btw, view di Mesilau Trail lagi cantik dari Timpohon.
  • Kalau anda nak nikmati perjalanan dari bawah ke atas sana, better upah porter. Berbaloi2. At least kurang la bebanan utk anda bawak. Boleh jalan berlenggang. Upah porter (semasa entri ini ditulis) RM12/kg.
  • Ubat-ubatan jgn lupa bwk. Just in case. Ubat urat ka. Ubat demam/selsema ka.
  • Kalau rasa2 nak mkn megi ke, bawak la siap2 dr bwh. Sampai atas, masak je. Air panas disediakan.
  • Jangan terkejut dgn harga brg2 kat Laban Rata. Brg jadi mahal sbb termasuk kos upah org angkat ke atas. 
  • Kalau berjalan selisih dgn pendaki lain, bagi la semangat/motivasi. =)
  • Sentiasa ikut cakap guide. Tak kira la guide tue muda drpd korang ke. Ikut je ckp dia. Kalau dia kata ikut tali, ikut la. Jangan memandai nak buat ikut kepala sendiri..jangan sampai...ok takdak apa.
  • Itu saja kot buat masa sekarang. Kalau ada pertanyaan/penambahan, hubungi sy yer. :)

Nie ada la sikit gambar2 yg sempat dirakam utk diabadikan sampai bila-bila. 


Lepas check in, before naik ke dorm.

Ini antara bekalan yg kami bawak

Pakaian dan peralatan yg dibawa



Pagi-pagi nak gerak pegi breakfast

Pose dulu sebelum mula.

Guide kami, Anwot tgh briefing.

Perjalanan bermula di sini. Bismillah.

Salah satu view yg cantik. Subhanallah.

Ada air terjun.

Air dari 'kayangan'. Tak la mahal sangat. RM21.00 je utk 2 tin nie.

Yeahh!! Berjaya.

Trail Map.

Beratur ambil makanan.

Jam 2.30pg memulakan perjalanan mendaki ke puncak.

Alhamdulillah 5.10pg tiba di Low Peak

Jam 12.20tgh hari tiba di Timpohon Gate.

Bergambar dengan Anwot, guide kami, sebelum berpisah.

Kalau nak tgk lagi gambar, boleh klik kat sini.
*Seandainya terdapat peluang dan diberikan keizinan-Nya, aku akan datang lagi suatu hari nanti, InsyaAllah.













2 comments:

Anonymous said...

tadi masa kursus, penceramah sebut pasal sk saliliran.. bila gugel, jumpa pula blog kamu ni.. cerita yg sgt2 menarik..best utk dibaca.. btw, ckgu msh di saliliran ka..

MohdIzwan said...

Kursus di mana yer? Apa yg disebut tentang SK Saliliran? Ya, saya masih mengajar di saliliran.