11:25 AM

Internet

Internet..
Yurp..merupakan salah satu elemen penting dlm kehidupan manusia skrg nie..
"Life would be meaningless without internet"
foe certain people laa..or maybe kpd most of the people..
yer la kan..
ngan internet mcm2 bnda boleh dilakukan..
Kpd student terutamanya..
Bila nak buat assignment..nk cari maklumat..
Type je kt "Uncle Google" tue..
bersepah maklumat bleh dpt..
silap2..assignment yg dh complete pon bley jmpe..
Boleh copy paste je..
However...better don't..u'll be charged as plagiarizing other's work..
Bahaya tue..

Selain tue..
klu nak cari isu2 semasa..mmg belambak kt internet nie..
Cite betul..cite tipu..cite artis..cite perang..
sume ada laa..
klu malas nk bli surat kabar..or nk jimat duet..
bc jer paper online...byk yg ada..
pilih je...Utusan ada..Berita Harian ada..Metro ada..Kosmo ada..The Star ada..
dan lain2 lagi..
Pendek kata..semua maklumat di hujung jari anda..
Dan internet juga boleh dijadikan salah satu medium utk berkomunikasi..
Byk 'social network' skng nie yg ada kt internet tue..
Facebook la...Friendster la..Myspace la..dan mcm2 lagi..
Selain tue..ada jgk Yahoo Messenger..Skype..MSN Messenger dan lain2 lg..
utk berhubung antara satu sama lain..
Tapi awas..
Internet juga boleh jadi satu medium yg sgt bahaya..
dan lebih spesifik..'social network' dan juga blog punya bahana..
Walaupun blog merupakan satu laman dan juga ruang peribadi seseorang penulis tue..
die sbnr nye bukanlah mempunyai kebebasan secar menyeluruh..
setiap hasil penulisan dan karya yg dihasilkan sbnrnya tidak boleh sebebas mana..
terdapat limit yg perlu dititikberatkan...
supaya empunya diri tidak dilanda masalah spt direman..disaman..mahupun dibuang negara..
'social network' gk sbnr nye hanyalah medium utk berhubung antara satu sama lain..
bagi individu yg ada kaum keluarga mahupun rakan2 yg jauh..'social network' nie adalah sesuai digunakan supaya dpt berhubung sesama mereka.
Namun begitu..ia juga boleh dimanipulasikan sehingga boleh menjatuhkan seseorang mahupun sebuah kerajaan..
Kadangkala..ia juga boleh disalahertikan..
mungkin penulis mempunyai maksud yg lain..dan org yg melihat nya memahaminya dgn mksd yg lain..
Hal mcm nie pon boleh mendatangkan masalah..
Mungkin masalah yg besar jgk..yg mana memungkinkan seseorang itu dibuang negara..

Hurrmm...setelah apa yg ditulis..dingomel pjg kt atas tue..
kita boleh tgk la yg internet nie boleh mendatangkan keburukan di samping kebaikan..
namun begitu..kita tidak dapat menolak penggunaan internet nie..
kita hanya boleh mengurangkan risiko utk melakukan sesuatu yg dpt mengundang bahaya kpd kita...
kita tidak dpt mengelak drpd menggunakan internet nie..
internet dah boleh dikatakan menjadi sebahagian dprd kehidupan kita..
Ada yg x setuju??

p/s: Buat baik berpada2...buat jahat jgn sekali..maknya nya...berkali2 boleh la?? :P

0 comments: