11:48 PM

Kenali Manusia

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
Dah lama jugak ek x update blog..
Utk update kali nie..
Aku nk tulis ttg manusia..
Tentang apa??
Tentang manusia... ^_^
Yer la..kt dunia nie..
ada berbilion2 manusia kan..
tue x termasuk hidupan2 ciptaan Allah yg laen,..
juga tidak termasuk benda2 bukan hidup yg wujud di muka Bumi nie..
Manusi je dh begitu ramai...
Okey..bila dh ramai2 nie...
Ada macam2 ragam...
Ada macam2 perangai..
Ada macam2 personaliti..
Ada macam2 bentuk...
kiranya...macam2 ada laa.. :)
Okay..post kali nie..aku nk tulis pasal jenis2 manusia yg pernah aku knal..

*amaran: Post ini tiada kaitan dgn mana2 pihak...tidak berniat utk menjatuhkan@mengaibkan@memalukan@menyakitkan hati siapa2..ini hanyalah luahan dan olahan idea penulis shj..

Manusia yg baik hati dan pemurah

Ada sesetengah org yg pernah aku knal..memiliki sifat2 yg mcm nie...memang tak dinafikanla..org tue bukanlah 100% baik spt yg diperkatakan...mereka pon manusia biasa jgk..x pernah lari dr melakukan kesilapan dan kesalahan...tetapi..bg kebanyakan waktunya..mereka adalah spt itu..mereka amat baik...dan suka membantu..sgt sng apabila berkawan dgn golongan2 nie...

Manusia yg suka menjaga tepi kain

Golongan nie pon antara yg rapat jgk..yer la..dh hidup sekali..bermasyarakat..mestilah kena ambik tau hal org lain sma jgk...penting sebenarnya utk ambik tau hal org nie...yer la..kot2 la die tue x sehat ke..kot2 la die tue ada masalah problem ke..kot2 la die ada apa2 ke..so..elok jgk kte amek tau kan...tp.jgn la berlebih2 plak..sampai semua benda die nk ambik tau..payah la jgk klu cmtue..hal ini boleh mendatangkan ketidakselesaan apabila semua bnda psl kte die nk tau...haish..sebok la kau..kekdg tue mmg agk rimas laa..klu ambik tau sesikit tue..xpe la..bley la consider lg yer..so..x perlu la nk jaga tepi kain org sgt..jaga kain sendiri tue..tgk2 la apa yg ptt..kot2 koyak ke..kotor ke..yer??

Manusia yg suka mengambil kesempatan

Manusia jenis nie pon ada jgk..nk tak nk..kena akui jgk..ambik kesempatan atas apa??mcm2 bnda..selagi apa yg boleh 'diambil kesempatan' tue...die akan ambik..haa..manusia cmnie..nk kata bahaya tue..tatau laa..mungkin la kot..die just nk berkawan..rapat ngan kte..mungkin atas sebab2 tertentu..mungkin dgn berkawan dgn kte die dpt memperkudakan kte..atopon maybe die dpt gunakan duit kte..(walopon kte bknla kaya mne pon)..atopon pelbagai bnda lg yg boleh mendtgkn manfaat kpd die..ada situasi laen..die ambil kesempatan kt sorg tue..sbb die tue lemah..bermakna die xleh nk lwn apa yg diperlakukan kt die...so..nk tak nk..terima jer la si polan tue..kesian...oleh itu..rasanya x eloklah buat mcm tue kt org..kte berkawan biarla ikhlas yer... :)

Manusia yg tinggi perasaan cemburu

Ha..manusia cmnie die pantang tgk org laen bahagia ke..org laen lg sng ke dr die..kompom cemburu gle..atopon..seseorg tue ada sesuatu yg lebih dr die..kompom rasa 'terbakar' je..klu boley..die nk die je yg lbey dr sume org..die xleh rasa kurang drpd org..mungkin die rs die 'loser' klu die kurang drpd org laen..ntahla..hanya empunya diri yg tahu apa yg terbuku dlm ati tue..sebaliknya la..klu die cemburu sebab result seseorg tue tggi..n then..die cuba utk dpt result yg tggi jgk..klu cemburu cmtue..xpe la jgk...apa tue org kte...'persaingan yg sihat'...haa..kan bgs klu cemburu yg mcm tue.. :)

Manusia yg sanggup bersusah payah bersama

Dlm byk2 manusia yg pernah aku knal..ada jgk la golongan yg mcm nie..tp malangnya..x byk mne pon...bley bilang ngan jari je..tue la org pnah kte..nk cr kawan yg bley gelak ketawa sesama mmg ramai...tp amat ssh nk cr kawan yg sanggup utk menangis bersama2...atopon sanggup utk bersusah bersama ketika dilanda kesusahan..apa yg pernah aku alami..waktu huha huha..bergelak ketawa x igt dunia..mmg ramai..tp..ketika dan saat aku ditimpa masalah@kesusahan...lenyap semua..senyap..sunyi..semua hilang dr padangan..aku sedih..sedih yg amat sgt..namun..aku bersyukur..kerana masih ada yg sudi utk bersama walopon ketika aku ditimpa kesusahan..terima kasih wahai sahabat..

Manusia yg suka nk mengata kt org

Ha..yg nie pon byk jgk..dok kira nk mengata kt org ja..asal ada waktu terluang je..mesti nk mengata kt org...(mengumpat la tue..)ish3...x baik ngata kt org nie..berdosa tau ngumpat psl org..dia dok jaja sini sana cerita2 yg mcm2 laa..ala..yg mcm cte mami jarum tue..dok bercerita x henti2..ermm..nasib laa...aku doakan moga golongan ini insaf dan bertaubat..kerana sesungguhnya mengumpat itu amatlah besar dosanya...

Manusia yg mcm2..

Ermm..dh tatau nk tls apa dah..nnt klu t'pk jenis2 manusia yg laen..aku tls lg..peace..no war...~~

Apa pun jenis manusia yg ada di sekeliling aku..aku tetap berkawan ngan diorg...
Walau apa jua keadaan mereka..
Walau apa jua rupa mereka..
Walau apa jua personaliti mereka..
Walau apa jua preference mereka..
Walau apa jua orientation mereka..
Walau apa jua situasi mereka..

Mereka semua adalah kwn2 aku..Sesungguhnya...semua yg ada kt keliling aku adalah kawan2 aku...aku x pernah nk memusuhi sapa2 walau apa jua yg telah dilakukan mereka terhadap aku...aku sedia memaafkan mereka...aku x pernah nk rasa berdendam dgn sapa2..mungkin waktu sesuatu tue berlaku..mungkin hanya pd waktu itu shj...plg lama aku simpan pon...2-3 ari...lpas tue ok je.. :)
Nak buat apa simpan lama2...nnt lg wat sakit ati je...kan??so..better kte berbaik2 je dgn semua..klu diorg yg tanak berbaik2 dgn kte..itu terserah...itu adalah pilihan die...


p/s: berdebar2 menunggu result final exam...huhuu...


2 comments:

~t.i.c.k.d.i.e.a~ said...

eh, saya duk kategori mana eh??

MohdIzwan said...

k.diea: ermm..ntah laa..maybe blom ada di atas kot..hahaa...