9:30 PM

Mari Memasak: Masak Lemak Daging Salai~

Hari nie nak main masak2..
Jom2..sapa nak ikut??
Hari nie nak masak daging salai..
Daging Salai Masak Lemak..
Daging salai nie dibeli ngan DnD..
Penjual dia kt Johor..
Jauh datang nye daging nie..
hehee..
Jom3..
kita tgk apa yg perlu utk main masak2 nie..


Bahan2.
500g Daging Salai (Lebih kurang la..nk byk lg pon boleh)

Nyoq (kelapa) sebijik - perah amek santan dia..

Cabai Melaka (Cili Padi) - mengikut kesesuaian..kalau nk pedas..letak byk..kalau tnk pedas sgt..letak sikit je..

Kunyit idop - dalam 3-4 inci..juga mengikut kesesuaian..

Garam

*Bahan optional
Belimbing buluh / Terung pipit / pucuk ubi

Cara menyediakan.
Daging salai tue dipotong nipis2 sampai abeh suma..kalau nak tebal2 pon xpa..ikut selera masing2..kemudian ketepikan..

Kunyit dan cabai melaka (cili padi) dimasukkan ke dalam mesin pengisar (blender) dan masuk kn air sikit..lepas tue blend smpi lumat..kalau nak tradisional sket..guna lah lesung batu dan tumbuk smpi lumat..nak lebih tradisional..giling lah guna batu penggiling..itu lebih tradisional.. :)

Kemudian masukkn bhn yg dikisar td ke dlm periuk/kuali/belanga (yg mna bersesuaian) dan tmbh kan air..dan biarkn beberapa ketika..

Lepas tue..campak kan daging2 yg telah dipotong td ke dlm periuk/kuali/belanga tadi..tp aku x cmpk la..letak elok2..nnt terpercik kena tgn..abeh melecur plak.. :P


Beginilah keadaan di mana daging2 dimasukkan ke dlm kuali..

Kemudian..tambahkan air sampai agk2 tenggelam daging2 tersebut dlm 'kolam air kuning' tue...*sorry gmbr blurr sket...

Selepas lebih kurang 10 minit berlalu...masukkan santan yg diperah dr sebijik nyoq (kelapa) td...dan kacau rata...lalu dibiarkan hingga mendidih...


Setelah santan dimasukkan..naseb baik x melimpah dr kuali... :)

Dalam pada tue..boleh lah masukkan bahan2 optional td..belimbing buluh ka..Terung pipit ka..pucuk ubi td ka..yg mana2 laa..kalau x letak pon xpa..

Kemudian masukkan garam secukup rasa..jgn masin2..nnt kena darah tinggi...dan dibiarkan utk beberapa ketika...

*Kalau nak berkuah sikit...jgn masak lama2 sgt...kalau nk kering sikit..biaq lama sikit atas api..biaq tersejat sket ayaq tue..

Nahh...siap dah main masak2..Simple kan?? :)


Masak Lemak Daging Salai.. :)
[warna dia kuning sebenaqnya..tapi tatau pasaipa dlm gmbq jadi lagu nie..]


2 comments:

NurIsme Khalid said...

suke ah bace entry sal resepi....suke ngat masak2 nih.huhu....

MohdIzwan said...

NurIsme Khalid: nnt try la wat resepi tue..hehe..

nnt kalau ada lg..sy wat post lg.. :)